Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

NOVINARI NA RUČKU U DOMPESU: “Fra Iko je sebi napravio spomenik za života”

Dompes, graditeljski podhvat mostarskih franjevaca. Foto: HMS

-Fra Iko je napravio sebi spomenik za života, kazao je jedan od kolega, dok smo ulazili u Dompes, graditeljski podhvat gvardijana franjevačkog samostana u Mostaru.

No, fra Iko će skromno, kako je ideja samo njegova, a da ju Franjevačka provincija nije prihvatila i da nije bilo dobrih ljudi Dompesa ne bi bilo.

I to je istina, ali i to da je fra Iko predano, svakodnevno, radio na animiranju donatora, prikupljanju sredstava i paralelno s tim na vođenju izgradnje objekta, kojeg je prošlog tjedna posjetio i hrvatski premijer ndrej Plenković.

Mostarske novinare fra Iko je počastio ručkom u novotvorenoj Pučkoj kuhinju u Dompesu. Foto: HMS

Na ulazu, u predvorju na zidu su otiskane stotine imena, jednako onih koji su donirali tisuće maraka, kao i onih koji su dali simboličnu donaciju za grdanju. Jedino je istaknuto ime Vlade Hrvatske koja je za franjevački Studentski dom, Pučku kuhinju i Centar za dijalog, ili skraćeno Dompes (kuća duha i kruha) izdvojila čak 3,2 milijuna kuna.

Gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru, počastio je novinare ručkom u novotvorenoj Pučkoj kuhinji, kako bi im zahvalio na afirmaciji projekta. – Bez vaše pomoći ne bi smo uspijeli, opet je fra Iko hvalio druge.

-Pučka kuhinja imat će trostruku funkciju. Odavde će se na kućne adrese dostavljati hrana potrebitima, bit će to i “studenstka menza” za sve mostarske studente, ali i restoran za sve koji žele kušati 2franjevačku kuhinju”.

Dok čekaju ručark. Uvijek dobro raspoloženi urednik Dnevnik.ba Jurica Gudelj i pjesnički zamišljen urednik Bljeska Berislav Jurič. Foto: HMS

– Nastojat ćemo da cijena obroka, za studente, bude minimalna, tolika da se pokriju troškovi. To bi prema našim izračunima moglo biti oko 3,50 KM. Za sve druge, koji ovdje požele jesti, cijena će biti za marku više, pojašnjava fra Iko. U ljetnim mjesecima, kada nema studenata, restoran će biti na usluzi i turistima.

A, Studensti dom, u sklopu Dompesa, odnosno studentske sobe bit će uređene do početka sljedeće školske godine- u narednih godinu dana, nadaju se franjevci.

Soba je 150, dvokrevetnih i trokrevetnih. S televizorom, ormarom, priključkom za internet, stolom za učenje, a svaka će  imati i kupatilo i wc. Predviđena je i posebna učionica, te dvorana za tjelovježbu.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na otvaranju Pučke kuhinje u Mostaru. Foto: HMS

-Studenti koje primimo od nas će dobiti gratis krevet, a plaćat će režije, oko 50 KM i hranu oko 150 KM, kaže fra Iko.

Na smještaj u Domu moći će računati mladi iz socijalnougroženiji i mnogobrojnijih obitelji. Franjevci će uvažavati preporuku župnika, jer, kaže fra Iko, oni najbolje poznaju stvarno financijsko stanje obitelji u svojim župama.

Kako je riječ o franjevačkoj ustanovi u Dompesu će postojati i posebna pravila kakvih u drugim domovima nema.

– Na spavanje će se odlaziti u 11 sati navečer, a svi će studenti ujutro ustajati u isto vrijeme. Postojat će muška i ženska odjeljenja. No, to ne znači ako se studentice i studenti neće moći družiti.

Zahvaljujući donatorima radovi na Dompesu brzo su napredovali

– Moći će zajedno učiti i vježbati, samo spavati neće moći zajedno. Ali to ne znači da smo mi protiv toga da se oni vole, žene i udaju- Bože sačuvaj, pa ljubav je od Boga, veli fra Iko.

Mnogima se, pretpostavlja, gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru, takva pravila neće svidjeti, pa će napustiti Dom.

– Kome se ne bude sviđalo, eno im Dika, ima fra Iko spreman odgovor./M.Š./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte