Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

NOVALIĆ: Neusvajanje proračuna – najgori mogući scenarij

Predsjednik Vlade Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić rekao je da će ovaj entitet, ukoliko ne bude usvojen ovogodišnji proračun, biti prinuđen prijeći na privremeno financiranje, što bi značilo da će se vršiti samo najneophodnije isplate za proračunske korisnike.

“Nećemo, dakle, moći krenuti u realizaciju nijednog od razvojnih projekata uvrštenih u proračun”, rekao je Novalić za “Nezavisne novine”.

On je naveo da je riječ o infrastrukturnim projektima, izgradnji puteva, investicijama u zračne luke, željeznice.

“Nećemo moći krenuti u realizaciju sporazuma s braniteljskim udrugama. Blokirane će biti i isplate za poljoprivrednike. Ovo je, dakle, najgori mogući scenarij i moramo ga po svaku cijenu izbjeći”, istakao je Novalić.

On nije mogao reći kada će biti održane sjednice oba doma Parlamenta FBiH, ali se nada da će to biti sljedećeg tjedna.

Poslijepodne sastanak predstavnika Vlade i Parlamenta

Sastanak predstavnika Vlade i Parlamenta FBiH bit će održan danas s početkom u 15.00 sati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, saznaje Fena.

Ovaj sastanak jučer je na press-konferenciji najavila ministrica financija Jelka Milićević kao pokušaj otklanjanja zastoja u radu Parlamenta s ciljem da Federacija dobije proračun za ovu godinu.

Proračun je akt koji je predložila Vlada, ali ne može stupiti na snagu dok ga većinom glasova ne odobre oba doma Parlamenta. Međutim, prije nove godine je u radu Parlamenta nastao zastoj zbog određenih političkih nesuglasica.

Ministrica financija Jelka Milićević je na jučerašnjoj pres-konferenciji izjavila da je ovogodišnji predloženi proračun, prema ocjenama na svim odborima i u svim klubovima zastupnika, dobar i da zaslužuje podršku Parlamenta FBiH.

Također je navela da Federacija ima na raspolaganju čitav siječanj za usvajanje proračuna za 2018. i da to neće biti pitanje koje bi moglo ugroziti nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Federalno ministarstvo financija izradilo je proračun Federacije BiH za 2018. u iznosu od 2,88 milijardi KM , kao i prateći akt, zakon o izvršavanju proračuna FBiH za 2018., koji su dostavljeni u parlamentarnu proceduru.

Riječ je o federalnom proračunu najvećeg dosadašnjeg planiranog nominalnog iznosa. Novina je plan o izdvajanju znatno više novca za kapitalne investicije, 250 milijuna KM, što iznosi oko devet posto proračuna./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte