Hrvatski Medijski Servis

NORVEŠKA: Premijerka Solberg objavila pobjedu Konzervativne stranke

Norveška premijerka Erna Solberg, čelnica Konzervativne stranke, objavila je u noći s ponedjeljka na utorak pobjedu na norveškim parlamentarnim izborima, navodeći kako je uspjeh “rezultat timskog napora”.

“Dobili smo podršku za nove četiri godine jer smo ostvarili ono za što smo se zalagali”, kazala je u Oslu Solberg zahvaljujući se svojoj stranci i njenim biračima.

“Čini se da je riječ o jasnoj pobjedi”, kazala je premijerka, praćena uzvicima podrške i aplauzom pristalica u hotelu u središtu grada, gdje je dočekala rezultate. Također je upozorila kako će biti potrebno tražiti “sveobuhvatna rješenja” u novom parlamentu nakon izbora, prenosi Hina.

Norveška premijerka tako je ostvarila povijesnu pobjedu na izborima, uz malu prednost pred oporbom predvođenom Liberalima, zahvaljujući svom programu upravljanja ekonomijom kojom dominira proizvodnja nafte.

Njene pristalice opisuju njen način upravljanja zemljom kao sličan onome njemačke kancelarke Angele Merkel, posebno stoga što do sada niti jedna vlada koju su vodili konzervativci nije od 1985. ponovno osvojila izbore./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte