Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Njemački SPD dobio prvu predsjednicu u povijesti stranke

Foto: Hina

Dosadašnja predsjednica zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Andrea Nahles izabrana je na izvanrednom stranačkom kongresu u Wiesbadenu za novu predsjednicu stranke.

Andrea Nahles je izabrana sa 66,35 posto glasova za prvu predsjednicu najstarije njemačke političke stranke i manjinskog partnera u aktualnoj demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel.

Razmjerno slab postotak povezuje se s unutarnjim previranjima koji već mjesecima tresu njemačke socijaldemokrate. Andrea Nahles je najavila sveobuhvatne reforme koje bi SPD trebale vratiti na stare pozicije.

Protukandidatkinja 47-godišnjoj Andrei Nahles bila je dotad relativno nepoznata SPD političarka iz pokrajine Schleswig-Holstein, Simone Lange. Ona je odmah nakon izbora čestitala novoj predsjednici i zaželjela joj mnogo sreće i ustrajnosti u procesu obnove stranke.

“Imaš moju punu podršku i želim ti puno snage i uspjeha“, rekla je Lange, gradonačelnica Felnsburga.

U 155-godišnjoj povijesti stranke dosad su se samo jednom za mjesto predsjednika kandidirala dva kandidata. Smatra se da je Lange dobila glasove protivnika ulaska SPD-a u novu koaliciju s demokršćanima oko čega se unutar stranke mjesecima vodila žestoka rasprava. Nahles se zajedno s bivšim predsjednikom socijaldemokrata Martinom Schulzom nalazila na čelu pobornika ponovnog ulaska u vladu Angele Merkel.

Ona se, osim toga, našla na udaru kritika zbog, kako joj je predbacivalo lijevo krilo stranke, “autoritativnog stila vladanja“ zajedno sa Schulzom koji je u jeku stranačke krize dao ostavku.

Andrea Nahles je nekada bila predsjednica Mladeži SPD-a a dolazi iz radničke i katoličke obitelji. Dugo vremena je slovila kao buntovnica i veliki protivnik reforme socijalnog sustava Agenda 2010 koju je pokrenuo bivši socijaldemokratski kancelar Gerhard Schroeder.

Kao ministrica rada u trećem kabinetu Angele Merkel Andrea Nahles smatra se najzaslužnijom za uvođenje minimalca, a za njezina mandata ministarstvo rada je ukinulo i ograničenja pristupa tržištu rada za hrvatske državljane./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte