Hrvatski Medijski Servis

NEUM: U ponedjeljak 50 mamografskih pregleda!

U okviru projekta “Osnaživanje zdravlja žena u BiH” podržanom od JDC/Susan G.Komen udruga “Novi Pogled” Mostar , a u organizaciji Zajednice žena “Kraljica Katarina Kosača” te Doma zdravlja Neum, žene sa područja Općine Neum idućeg će ponedjeljka, 20.studenog, imati priliku obaviti 50 besplatnih mamografskih pregleda, prenosi Dnevnik.ba. 

Uz mamografske preglede, Neumljanke će se moći upoznati sa svojim krvnim pritiskom, šećerom u krvi, a na raspolaganju će im biti i edukativna predavanja o zdravlju.

Mobilni mamograf biti će lociran u krugu Doma zdravlja Neum, a vrijeme početka pregleda zakazano je za 10 h.

Kako navode iz organizacije, besplatni mamograf predviđen je za žene u potrebi sa navršenih 40 godina života i više, a pregledi nisu predviđeni za onkološke pacijente, odnosno žene kojima je već dijagnosticiran karcinom dojke.

Žene koje žele iskoristiti ovu nesvakidašnju, a besplatnu pogodnost za vlastito zdravlje, za kontakt i dogovor mogu se obratiti Zorici Sentić iz Neuma na broj 063 742 849, te Maji Memić iz Mostara na telefonski broj 061 474 485.

Podsjetimo, inicijativa za ovakve preglede nastala je kao rezultat Race for the Cure-Šetnje/trke za ozdravljenje koja se svake godine održava početkom desetog mjeseca u Sarajevu.Cilj projketa “Osnaživanje zdravlja žena u B iH” je izmedju ostalog i podizanje svijesti o važnosti redovitih pregleda i preventivnih mjera ,kako bi se što ranije dijagnosticirao i tretirao karcinom dojke. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte