Hrvatski Medijski Servis

NEUM: Održana radionica i vježba iz oblasti zaštite i spašavanja

U skladu sa planom aktivnosti NATO SPS (The Science for Peace and Security – Program nauka za mir i sigurnost) projekta „Napredna regionalna koordinacija u nesrećama” za 2018. godinu, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u suradnji sa Federalnom upravom Civilne zaštite (FUCZ) danas je u Neumu organiziralo radionicu za korištenje NICS-sistema (Komandni sistem za incidente sljedeće generacije).

Uz teorijsku obuku za spasitelje i osoblje iz operativnih centara, predviđeno je i praktično testiranje NICS sistema tijekom praktične terenske vježbe.

Scenarij vježbe predviđa potragu i spašavanje na vodi i pod vodom te potragu i spašavanje sa visina, uz simulaciju rada donositelja odluka, operativnih centara i spasitelja na terenu.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić naglasio je važnost upotrebe suvremenih informatičkih i komunikacijskih sustava u operacijama odgovora na prirodne ili druge nesreće te istakao da je tijekom održavanja vježbi, kao i u realnim situacijama, neophodno prvenstveno voditi računa o sigurnosti svih sudionika.

Uime domaćina događaja, Općine Neum, sudionicima se obratio rukovoditelj službe civilne zaštite Marko Tapalović.

Pored predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH i Federalne uprave civilne zaštite FBiH, na radionici sudjeluju i predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao i službe civilne zaštite Općine Neum.

Međunarodni karakter ovoj vježbi daju predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske, Direktorata za izvanredne situacije Crne Gore i Centra za upravljanje krizama Makedonije, kao institucija partnera na ovom projektu, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte