Hrvatski Medijski Servis

(NE)PLODNOST BITNO ODREĐUJE KOLIKO ĆETE ŽIVJETI: Spolno zdravlje važnije no što se mislilo, jeste li se pregledali?

Muškarci s malim brojem spermija imaju veće izglede patiti od niza zdravstvenih problema što ih izlaže većem riziku obolijevanja, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi BBC.

Istraživanje koje je obuhvatilo 5177 muškaraca pokazalo je da su oni s malim brojem spermija imali 20 posto veće izglede imati više masnog tkiva, viši krvni tlak i više lošeg kolesterola. Imali su također veće izglede za nižu razinu testosterona.

Metabolički sindrom

Autori studije kažu kako je ona pokazala da bi se muškarci s malim brojem spermija trebali temeljitije pregledati. Nizak broj spermija i njihova loša kvaliteta pojavljuju se kod svakog trećeg para koji ima teškoće začeti dijete. Za potrebe ovoga istraživanja znanstvenici su analizirali muškarce u neplodnim parovima u Italiji kako bi utvrdili je li kvaliteta spermija povezana s općim zdravljem muškarca.

Utvrdili su da muškarci s malim brojem spermija imaju metabolički sindrom – zbir faktora rizika među kojima i veći indeks tjelesne mase i povišeni krvni tlak. To povećava rizik od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara. Oni su također imali 12 puta veće izglede za nisku razinu testosterona koja smanjuje mišićno tkivo i gustoću kostiju i može biti prekursor osteoporoze, stanja u kojemu kosti slabe i lakše pucaju.

Kraći životni vijek

Voditelj istraživanja Alberto Ferlin kaže: “Neplodni muškarci imaju veće izglede imati istodobno značajnije zdravstvene probleme ili faktore rizika koji pogoršavaju kvalitetu života i mogu skratiti životni vijek.” Analiza fertiliteta daje jedinstvenu priliku muškarcima da procijene zdravlje i spriječe bolesti. Znanstvenici ističu da njihovo istraživanje nije dokazalo da mali broj spermija izaziva metaboličke probleme nego da su oni povezani./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte