Hrvatski Medijski Servis

NE ŽELE SPAŠAVATI MERKEL Višegradska skupina bojkotirat će u nedjelju europski mini-summit

Foto: Twitter

Zemlje Višegradske skupine, koje zagovaraju stroži pristup migrantskoj krizi, poručile su jučer da ne žele sudjelovati na europskom mini-summitu o toj temi koji u nedjelju u Bruxellesu organizira Europska komisija, a koji se tumači kao znak potpore njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Premijeri Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, okupljeni na sastanku u Budmpešti, dovode u pitanje legitimitet tog sastanka, no sudjelovat će na redovitom summitu EU-a 28. i 29. lipnja koji će se također održati u Bruxellesu.

Predsjednik Europskog vijeća (Donald) Tusk odgovoran je za organizaciju summita, a ne Europska komisija. Shvaćamo da će se održati mini-summit, ali mi na njemu nećemo sudjelovati jer to nije u skladu s uobičajenim funkcioniranjem EU-a, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Mini-summit u nedjelju je neprihvatljiv, nećemo na njemu sudjelovati, oni žele ponovno oživjeti stari prijedlog koji smo već odbili, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Na mini-summitu bi trebalo sudjelovati najmanje desetak europskih čelnika, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Sastanak je sazvan u trenutku kada je Merkel izložena velikom pritisku bavarskih saveznika iz CSU-a da zauzme žešće stajalište prema migrantskoj krizi.

Italija će ipak sudjelovati na mini-summitu

Italija će ipak sudjelovati na mini-summitu iako je prvo zaprijetila bojkotom, tvrdeći da su zaključci sastanka već napisani.

Ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, vođa krajnje desne Lige, poručio je prvo da očekuje koristan prijedlog o zaštiti granica, sigurnosti i pravima pravih izbjeglica, a ne domaću zadaću koju će unaprijed zadati Francuzi i Nijemci.

Talijanski premijer Giuseppe Conte potvrdio je, međutim, jučer poslijepodne na Facebooku da će sudjelovati na tom sastanku nakon što ga je nazvala Merkel zabrinuta zbog mogućeg izostanka Italije.
Potvrdio sam joj da bi mi bilo neprihvatljivo da sudjelujem na tom summitu s već razrađenim dokumentom, napisao je. Kancelarka je razjasnila stvari kazavši da je došlo do ‘nesporazuma’: nacrt dokumenta objavljen jučer (u srijedu) bit će odbačen, objasnio je.

Sastanak neće biti zaključen pisanim dokumentom, nego samo rezimeom pitanja o kojima se razgovaralo i o kojima ćemo nastaviti razgovarati na europskom summitu idući tjedan, ustvrdio je.

Nacrt zaključaka sastanka, čiji izvaci kruže u medijima od srijede, razljutili su Rim jer, po pisanju talijanskih medija, ne uzimaju dovoljno u obzir pitanje zaštite europskih granica i fokusiraju se na raspodjelu migranata kada oni već stignu u Europu.

Zemlje Višegradske skupine također se već više od dvije godine protive raspodjeli migranata po obveznim kvotama./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte