Hrvatski Medijski Servis

Napretkovci na Europskom seminaru o socijalnom dijalogu

U organizaciji Katoličko – socijalnog instituta, Europskog centra za radnička pitanja (EZA) i Europske komisije, od 14. – 16. lipnja o. g. održavao se seminar pod nazivom “Kako organizirati profesionalno okruženje u duhu socijalne pravde i socijalne kohezije”. Seminar je održan u Seigburgu, Njemačka a domaćin seminara je bio već spomenuti Katoličko – socijalni institut iz Siegburga, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Seminar je organiziran kao priprema za nadolazeći Europski socijalni tjedan. Namjera i želja organizatora je bila da se kroz diskusiju sudionika seminara, predstavnika različitih sindikalnih, socijalnih i NGO organizacija te predstavnika organizacija koje predstavljaju poslodavce dadne doprinos daljnjem širenju znanja i iznalaženju inovativnih socijalnih politika. Na seminaru su sudjelovali predstavnici jedanaest europskih zemalja, među kojima i predstavnici  HKD Napredak. Uz predsjednika prof. dr. Franju Topića na seminaru je sudjelovao i Goran Štrbac, jedan od koordinatora EZA projekata unutar Napretka.

Na temelju empirijski dokaza koji pokazuju sve veći jaz između bogatih i siromašnih, a koji se očituje kroz nedostatak i neuspjeh socijalnih politika u zemljama članicama EU, sudionici su analizirali koji su razlozi za ovakvo stanje i što napravite kako bi se ono promijenilo. Rasprava je bila u duhu traženja rješenja i odgovora kako popraviti i poboljšati narušenu socijalnu kohezije koja je vidljivo je narušena u cijeloj Europskoj uniji a posebno u onim državama članicama s nižim GDP-om. Na seminaru se raspravljalo o odnosu društvenog razvoja i problema očuvanja okoliša pri čemu su ponuđeni neki novi alternativni modeli što je u svome izlaganju predstavio Eric Bihl, utemeljitelj i predsjednik Equilibrismusa.

Također i predstavnici iz pokreta “Ekonomija općeg blagostanja” dali su svoje viđenje rješavanja ovih problem. Predstavnici Napretka su izrazili svoj stav i mišljenje kako je jedan od glavnih problema socijalne nejednakosti pohlepa i borba za profitom po svaku cijenu što sigurno nije u skladu s kršćanskim vrijednostima na koje se pojedinci i cijelo društvo počesto pozivaju. Na koncu usuglašeno je nekoliko zajedničkih stavova i smjernica koji će sigurno pomoći u daljnjem rješavanja problema socijalne nejednakosti a što će biti jedna od glavnih tema predstojećeg Europskog socijalnog tjedna./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte