Hrvatski Medijski Servis

NAPETI PREGOVORI Srbija i Kosovo daleko od dogovora; Vučić: Sukob postoji već 150 godina

Razgovori s predstavnicima Prištine u Bruxellesu bili su “veoma složeni i teški”, a dogovoreno je da se nastavi tražiti “zajednički nazivnik kompromisnog rješenja”, kako bi se u odnosima Beograda i Prištine sačuvali mir i stabilnost, poručio je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Kosovski predsjednik Hashim Thaçi želi dobiti sve za Albance s Kosova, dok je službeni Beograd želio postići kompromisno rješenje u kojem nijedna strana ne bi bila ponižena i u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni”, rekao je Vučić beogradskim medijima nakon današnje runde dijaloga pod pokroviteljstvom EU i šefice eurodiplomacije Federice Mogherini. Vučić je istaknuo kako je “veoma važno razgovarati i čuvati mir”, te rješavati probleme “da u budućnosti ne bi bilo sukoba kao ranije”.

Na pitanje jednog inozemnog novinara je li Beograd spreman prihvatiti neovisnost Kosova, Vučić je odgovorio protupitanjem: “a što bi onda tu bio kompromis”.

“Jedino kompromisno rješenje koje nam nude sve kosovske političke strane, pogotovu Hashim Thaçi i svi ostali, jeste uvijek samo priznavanje neovisne države Kosovo. To ne funkcionira tako… Moramo sjesti zajedno i pokušati postići kompromis oko mnogo važnih pitanja”, citiraju beogradski elektronički mediji Vučićevu izjavu poslije sastanka s Mogherini u prištinskim izaslanstvom u Bruxellesu.

Vučić je ustvrdio kako sukob na Kosovu, “na različite načine, postoji bar 150 godina”, ali to ne znači da bilo tko ima pravo prekinuti razgovore i prepustiti emocijama i strastima da rješavaju kosovsko pitanje.

On je najavio da će državno izaslanstvo Srbije “kad razgovori budu zakazani doći u dobroj vjeri” i “pokušati naći rješenje”.

“Ja se borim za Srbiju i srpsku stranu u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni”, rekao je Vučić, naglasivši kako “pozicija i razgovori nisu laki” ni jednoj strani.

Kosovski predsjednik Hashim Thaçi izjavio je na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu da se na sastanku s Mogherini razgovaralo o “konačnom sporazumu između dviju država i konkretnim koracima koje Kosovo mora poduzeti” ka tom cilju.

Kako prenose beogradski mediji iz Bruxellesa, Thaçi se požalio kako je današnji trojni sastanak sa šeficom eurodiplomacije “bio kratak i jedan od najtežih u posljednjih šest godina”, ali je “volja za eurointegracijama velika”, te da “nastavak dijaloga nema alternativu”.

Sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, potpisan je u travnja 2013. u Bruxellesu, a usuglašavanju tog dokumenta posredovala je tadašnja šefica eurodiplomacije Catherine Ashton. Posljednjih mjeseci provođenje tog dokumenta u konstantnoj je krizi jer se obje strane uzajamno optužuju da ne poštuju odredbe iz Bruxellesa usuglašene prije pet godina, a Zapad posljednjih mjeseci sve ofenzivnije inzistira da obje strane postignu pravno obvezujući dokument o normalizaciji odnosa. /Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte