Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Na traženje hrvatskih izaslanika Vlada FBiH će morati odgovoriti i na amandmane

 Na današnjoj izvanrednoj sjednici, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog proračuna za 2018. godinu kao i Zakon o njegovu izvršenju. Izglasavanjem u Domu naroda, Federacija BiH je dobila Proračun za 2018. godinu u iznosu od 2,88 milijardi.  

Na istoj sjednici, Dom naroda usvojio je i Zakon o  dopuni Zakona o proračunima u Federaciji BiH kojim se rješava pitanje financiranja Grada Mostara kao i suglasnosti na  financijske planove Federalnog zavoda mirovinsko invalidskog osiguranja, Zavoda za zapošljavanje te Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Suglasnost je dobio i Financijski plan FERK-a za ovu godinu kao i mogućnost da usprkos moratoriju Vlade FBIH na zapošljavanje, zbog iznimno dobrog financijskog poslovanja, sukladno sistematizaciji izrši prijam novih radnika.

Uz Proračun, izaslanici u Domu naroda usvojili su i zaključak kojim su obvezali Vladu Federacije da iznađe načina i financijski pomogne roditelje s djecom s posebnim potrebama te da  prilikom izrade Rebalansa uvaži uložene amandmane izaslanika u ovom domu.

Naime, nakon izglasavanja Proračuna dio izaslanika je pokušao izglasati još jedan zaključak kojim bi se osigurao dio sredstava za brzu cestu Sarajevo-Goražde, no taj zaključak, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, nije dobio potrebnu većinu.

Na ovu inicijativu je reagirao predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika Tomislava Martinovića, koji je napomenuo da ne postoji izaslanik koji je sasvim zadovoljan Prijedlogom proračuna te da postoje zakinuta područja kao i brojni  amandmani hrvatskih izaslanika namijenjeni sredinama iz koje dolaze, no isti su, povučeni zbog zajedničkog interesa, a to je ipak izglasavanje Proračuna.

Nakon ove rasprave, predsjedateljica Doma, Lidija Bradara, predložila je Zaključak kojim  će Vlada prilikom izrade Rebalansa, ipak morati uzeti u obzir sve uložene amandmane u ovom Domu./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte