Hrvatski Medijski Servis

Na Sveučilištu u Mostaru održana prva Regionalna rektorska konferencija

U Rektoratu Sveučilišta u Mostaru održana je prva Regionalna rektorska konferencija u BiH na kojoj su sudjelovali predstavnici 13 sveučilišta i univerziteta iz Regije. Na konferenciji su sudionici predstavili svoja sveučilišta i univerzitete te moguće oblike suradnje s drugim regionalnim sveučilištima i univerzitetima, priopćeno je sa Sveučilišta u Mostaru.

Predsjednik Rektorskog zbora/konferencije BiH i rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić ističe «povezuje nas akademizam, naša želja, želja rektorske konferencije/zbora BiH je bila da okupimo što više rektora, sveučilišta i univerziteta na jedno mjesto da bi se bolje upoznali, razgovarali i uspostavili kvalitetniju suradnju. Upućeni smo jedni na druge, važno je da razmjenjujemo informacije, da jedni na druge gledamo s empatijom i na takav način ostvarujemo našu društvenu misiju.»

U ime Rektorskog zbora Republike Hrvatske sudjelovao je prof. dr. Damir Boras rektor Sveučilišta u Zagrebu koji je govorio o radu Rektorskog zbora RH, međunarodnoj i međusveučilišnoj suradnji hrvatskih sveučilišta te istaknuo kako sveučilišta imaju značajnu
ulogu u svojim okolinama, a gradovi koji imaju sveučilišta su zapravo u velikoj prednosti nad ostalima i moraju biti sretni.

Rektor Boras naglašava važnost integracije sveučilišta u jednu cjelinu zbog kvalitetnijeg i prohodnijeg povezivanja i napredovanja znanstvenih, obrazovnih i brojnih drugih procesa. Sveučilište u Mostaru, kao jedina javna visokoobrazovna institucija na hrvatskom jeziku izvan Republike Hrvatske je pridruženi član Rektorskog zbora RH, i upravo prolazi kroz proces integracije. Istaknuto je kako će Senat Sveučilišta u Mostaru na sjednici, koja je planirana za 18. srpanj, službeno donijeti Odluku o stupanju u pravnu integraciju Održana je rasprava o mogućim međusobnim oblicima suradnje, te je donešen i prijedlog zaključaka prve Regionalne rektorske konferencije u BiH: – Rektori javnih sveučilišta/univerziteta pozdravljaju okupljanje rektora iz okruženja na regionalnu rektorsku konferenciju i potiču nastavak ovakvog oblika suradnje. – Rektori regionalne rektorske konferencije zalažu se za institucionalno povezivanje i potpisivanje novih bilateralnih sporazuma.

– Rektori javnih sveučilišta/univerziteta pozivaju na veću razmjenu nastavnika i studenata u okviru brojnih programa.

– Rektori javnih sveučilišta/univerziteta pozivaju na zajedničku suradnju u znanstveno – istraživačkom radu, korištenje laboratorija i drugih resursa za znanstveno – istraživački rad. – Rektori javnih sveučilišta/univerziteta pozivaju na zajedničku suradnju u prostoru internacionalizacije. – Rektori javnih sveučilišta/univerziteta pozivaju na suradnju na mentorstvu i razmjeni radova u časopisima i podizanju časopisa u baze.

– Rektori javnih sveučilišta/univerziteta vide važno područje suradnje na interdisciplinarnim i doktorskim studijima, priopćeno je sa Sveučilišta u Mostaru.

/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte