Hrvatski Medijski Servis

NA ILIDŽI “VEČER HERCEGOVACA” Za Novalića Hercegovci “najbolji Bosanci”

Foto: Mostarski.ba

U organizaciji predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edina Mušića i predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH Osmana Ćatića u Sarajevu je održana „Večer Hercegovaca“.

Više od 200 ljudi različitih profesija i profesionalnih orijentacija okupilo se na godišnjem druženju Hercegovaca. Opuštena atmosfera i prijateljsko druženje vladalo je u hotelu Terme na Ilidži povodom okupljanja Hercegovaca, koji žive, rade i djeluju u Sarajevu. Hercegovačko porijeklo oblikovalo je i obilježilo njihov život. Ponosni na svoje korijene ističu kako je podneblje iz kojeg potiču rasadnik talenata u svim oblastima, prenosi Fena.

Hercegovci koji žive i rade u Sarajevu priznati su i uvaženi u profesijama u kojima dijeluju. U poslijeratnom razdoblju pokazali su veliku ljubav prema sredinama iz kojih potječu. Zahvaljujući njihovom zalaganju realizirani su brojni projekti u svim dijelovima Hercegovine.

Domaćin večeri, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić okupljenima je prezentirao neke od kapitalnih projekata čija realizacija u skoro vrijeme treba početi, poput trase Autoputa 5-C, vjetro parka u Podveležju, koji će u prosjeku proizvoditi 50 MW električne energije, magistralnog puta Stolac-Neum, kao i podršku brojnim kulturnim i socijalnim sadržajima.

– Ovo je na neki način pečat svih aktivnosti koje smo proteklih dana, posebno za 1. ožujak i uoči 1. ožujka imali širom Hercegovine. Ta masovnost, ta djeca koja su u najvećoj mjeri sudjelovala u tome su jamac da će Dan neovisnosti BiH, ova 26. godišnjica, biti obilježavana i proslavljana u narednim godinama. Što se tiče Hercegovine i našeg grada Mostara i ostalih općina mi smo tu postavili težišta – istakao je Mušić.

Profesor Fahrudin Rizvanbegović govorio je o suštinskim vrijednostima neposredne komunikacije među ljudima, koja se u današnjem vremenu koji živimo izgubila.

– Sedam stotina godina smo čekali da se obnovi država Bosna i Hercegovina. Mi smo i sastali da svaki od nas kaže: Imaš li mi što lijepo kazati? Fatimo se lijeka, to je prijateljski razgovor, a ostavimo se trovanja lažima. Sastali smo se večeras da pored ostaloga čujete i moj apel, ostavimo se ili smanjimo histeriju kanala i portala i dogovorimo se da uobičajeno porazgovaramo s prijateljima, može recimo subotom, a može i češće, pa da znamo i mi za vas, da tamo dođemo da bismo čuli nešto dobro, lijepo i pametno – rekao je profesor Fahrudin Rizvanbegović.

– Maloprije smo rekli da su Hercegovci najbolji Bosanci i izražavam duboko poštovanje prema tom dijelu zemlje i prema tom narodu koji je, kažem, vrlo loše prošao u historiji. Kada je u pitanju Hercegovina nije dovoljno da je samo volimo moramo je zaista efektivno pomagati, jer nigdje nije izražen toliki pritisak o kojima je govorio profesor Rizvanbegović, ovih državnih projekata, kao u Hercegovini. Hercegovina mora biti i ostati naša obveza – rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

U tematskom dijelu večeri nastupili su Mirza Mušija, sarajevski glumac koji je uz pratnju mladih glazbenika iz Kaknja izveo glazbeno-poetski blok pod nazivom „Moja domovina“, te prof. Mustafa Šantić.

Prisutni su imali priliku pogledati izložbu „Urbicid“ Centra za mir Mostar i dobiti katalog fotografija iz te postavke./Fena/HMS/

About the Author
  1. lud, zbunjen, nenormalanReply

    a slavonci su najbolji dalmatinci.

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte