NA GRANICI S BIH Hrvatsku predsjednicu napao roj stršljenova

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je noćas punkt granične policije Cetingrad, a nakon ponoćnog obilaska zelene granice s BiH u mjestu Buhača izjavila je da se uvjerila u visoku profesionalnost i dobru opremljenost hrvatske policije.

Ona je iznijela dojam da se međunarodna granica sa BiH veoma dobro čuva i izrazila zadovoljstvo zbog dobre suradnje hrvatske i bosanskohercegovačke policije jer se brzo i dobro reagira prilikom međusobnih sukoba migranata ili pokušaja ilegalnih prelazaka granice.

“Uvjerila sam se u profesionalnost policije, u dobru opremljenost zahvaljujući i Europskoj uniji. Tu su razne letjelice i termovizijske kamere i dobro se pokriva cijela zelena granica”, ocijenila je Grabar-Kitarović koja je i sama dio granice pregledala termovizijskom kamerom, koja omogućava da se i u mraku jasno vidi kretanje ljudi.

Kako prenosi hrvatski portal Index, predsjednicu Hrvatske je u jednom trenutku napao roj stršljenova pa se tako i sama uvjerila u jednu od mnogobrojnih opasnosti koje vrebaju policiju u obavljanju svog posla.

Hrvatska s BiH ima granicu dugu nešto malo više od 1.000 km, a Grabar Kitrović kaže da je uvjerena da će se problem migracija i ilegalnih pokušaja prelaska granice nastaviti.

Ocijenila je da je postupanje hrvatske policije na granici u potpunosti u skladu sa EU legislativi, kako pri čuvanju granice tako i u postupanju s migrantima koji pokušavaju ilegalno iz BiH ući u Hrvatsku.

Kao razlog za obilazak terena navela je brojne pritužbe hrvatskih građana uz zelenu granicu, zabrinutih zbog povećanog broja ilegalnih migracija koji strahuju za svoju sigurnost.

Kazala je i da je dobila molbu da pomogne Velikoj Kladuši u sprečavanju osnivanja velikog migrantskog centra u tom gradu BiH do Europske komisije.

Rekla je da oni smatraju kako nije dobro da na jednom mjestu bude koncentriran velik broj migranata i traže da se u BiH na većem području izgradi više manjih centara, upravo zbog opasnosti od porasta kriminala i napada na ljude i imovinu.

“Ovo je vanjska granica Europske unije i Shengenska granica i mi dobrom kvalitetom nadzora granica pokazujemo spremnost na proširenje Shengena na Hrvatsku”, rekla je Grabar-Kitarović./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img