Hrvatski Medijski Servis

Muškarac prvi put u povijesti podojio bebu

Tridesetogodišnja pacijentkinja, koja je insistirala na tome da ostane anonimna, ušla je u povijest kao prva transseksualna žena koja je uspjela podojiti svoje dijete.

Žena, koja je rođena kao muškarac, obratila se Tamaru Rajsmanu i Zil Goldštajn iz Centra “Mont Sinaj” za transseksualnu medicinu i kirurgiju u New York.

Ona je objasnila da se njen partner (transseksualan muškarac, rođen kao žena) nalazi u drugom stanju, ali da ne želi dojiti njihovo dijete, pa se nadala da će umjesto njega moći preuzeti tu ulogu, pišu Vijesti.ba.

Pacijentkinja se inače nalazi na hormonskoj terapiji od 2011. godine, ali se do sada nije podvrgavala kirurškim zahvatima poput povećanja grudi, orhiektomije (odstranjivanje testisa), ili vaginoplastike (oblikovanje vagine).

Risman i Goldštajn su zahvaljujući induciranoj laktaciji uspjeli omogućiti pacijentkinji da doji dijete u prvih šest nedelja njegovog života, prenosi Independent.

Žena je uzimala 10 miligrama domperidona triput dnevno, i koristila pumpu za grudi, pet minuta na svakoj dojci, također po triput dnevno.

U toku naredna tri i po mjeseca, doza domperidona, mikronizovanog progesterona i estradiola je povećavana i smanjivana u skladu sa upotrebom pumpe.

Kada je beba rođena, mlijeko pacijentkinje postalo je jedini izvor njene hrane u narednih šest nedjelja.

Bebini pedijatri potvrdili su da je zdrava, i da se za vrijeme dojenja razvijala normalno.

Risman i Godlštajn pokušaće dalje da utvrde da li je laktaciju moguće inducirati bez domperidona, jer je upotreba ovog lijeka zabranjena 2004. godine u SAD zbog velikog broja zdravstvenih rizika koje nosi.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Transgender Health./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte