Hrvatski Medijski Servis

Mozak poslije 13. godine više ne proizvodi neurone za pamćenje

Najnovije istraživanje Sveučilišta California San Francisco pokazuje da dio ljudskog mozga, koji je važan za pamćenje i učenje, prestaje proizvoditi nove stanice oko 13. godine.

Otkriće, koje je objavljeno u časopisu “Nature”, vjerovatno će dodatno zaoštriti raspravu o mogućnosti liječenja ljudskog mozga putem takozvane “neurogeneze” ili stvaranja novih stanica mozga odnosno neurona.

Ranije se vjerovalo da hipokampus kod ljudi stvara neurone i u odraslom dobu, prenosi CNN.

“Ustanovili smo da je pojava neurogeneze u hipokampusu kod odraslih ljudi, izuzetno rijedak fenomen”, rekao je Arturo Alvarez-Buylla, profesor neurokirurgije na Svečilištu California i jedan od autora studije.

On je rekao da su znanstvenici pronašli određen broj neurona kod djece do godinu dana kao i kod djece između sedme i 13. godine.

“Rezultati istraživanja ukazuju da je hipokampus kod čovjeka u velikoj mjeri već izgrađen tokom razvoja mozga fetusa”, kazao je Alvarez-Buylla./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte