Hrvatski Medijski Servis

MOSTAR: U Gospodarskoj komori FBIH u tijeku dvodnevna Međunarodna radionica o EU programima

U Gospodarskoj komori FBiH u Mostaru održava se dvodnevna međunarodna radionica pod nazivom „Procesi pripreme i prijave na EU programe“. Radionicu je organizirala  GKFBIH, a rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje s Hrvatskom Gospodarskom Komorom i njihovim Centrom za industrijski razvoj – CIRAZ, čiji će članovi držati radionicu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Uoči početka radionice održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili predsjednik GKFBH Marko Šantić, potpredsjednik HGK Tomislav Radoš, predsjednica Foruma Gospodarskih komora Jadransko Jonske regije i v.d. predsjednica HGK ŽK Split Mirjana Čagalj i gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić.

Predsjednik GKFBH dr. Marko Šantić zahvalio je Hrvatskoj gospodarskoj komori na svemu što čini i iskustvima koja im prenose te naglasio kako kvalitetna i kontinuirana edukacija ljudskih kapaciteta je preduvjet uspješnog apliciranja na natječaje i veće iskoristivosti dostupnih izvora financiranja.

Predsjednica Foruma gospodarskih komora Jadranskojonske regije Mirjana Čagalj kazala je kako je inicijativa za organiziranjem ovakve radionice nastala nakon 17. Foruma gospodarskih komora Jadransko Jonske regije u lipnju ove godine, s potrebom da se u većoj mjeri konkretizira dugogodišnja suradnja komora Jadransko jonskog područja kroz projekte od zajedničkog interesa.

Rekla je da je rezultat te zajedničke suradnje šest projekata koju su prijavljeni, a riječ je o projektima suradnje bolnica u Mostaru i Splitu, zračnih luka dva grada kao i Unske pruge koja prolazi kroz BiH i Hrvatsku.

-Jednostavno činimo sve i cilj nam je dobiti novčana sredstva iz EU da bi se što više projekata financiralo jer znamo da u proračunima ima malo novca za takve projekte, kazala je Čagalj.

Potpredsjednik HGK Tomislav Radoš je dodao kako bez zajedničke suradnje i jeden sinergije nije moguće kvalitetno pripremiti i realizirati  projekte, a samo ovih šest koji je do sada pripremljeno vrijedi oko 12 milijuna eura.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izrazio jezahvalnost za potporu koju pruža HGK u prenošenju iskustava što je važno da se ne bi pravile greške koje je imala Hrvatska na tom putu te naglasio kako je dobro da se ova radionica održava u Mostaru, jer Mostar je prvi grad u BiH koji je uključen u Jadransko Jonsku regiju.

-Mi smo jedni od osnivača, što nam daje određeni bonitet, ali želimo da Mostar, regija Hercegovina budu što bliže EU. Želimo da mladi ostanu ovdje, imaju perspektivu i osnuju obitelji, kazao je Bešlić.

Uz predstavnike  institucija, gradova i općina, županija, Sveučilišta u Mostaru, Agencija za razvoj-lokalnih i županijskih, na radionici sudjeluju i predstavnici Privredne Komore Crne Gore i Privredne komore Trebinje.

Na marginama radionice održat će se i sastanak uže koordinacije predsjednika gospodarskih komora iz tri susjedne zemlje: Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine./M.L./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte