Umjetničke radionice za djecu “Kulturno naslijeđe – prostor slobode” organizirao je EU Info Centar u Bosni i Hercegovini u suradnji s Forumom 2024 i Timom “Mostar – Europska prijestolnica kulture 2024.” povodom obilježavanja godišnjice obnove Starog mosta i kandidature grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

Voditelj književno-dramske radionice, pisac i profesor književnosti, Mirko Božić, rekao je da je kultura najpozitivniji aspekt jedne države te da kulturno naslijeđe predstavlja način na koji se država usklađuje s kulturnim pejzažima Europe i Europske unije.

– Iako politički još uvijek nismo članica Europske unije, naša kultura je odavno dio europske kulturne baštine – izjavio je Božić.

Najmlađi Mostarci imali su priliku slikati Stari most, koji je ujedno bio i motiv radionica, čitati pjesmu “Emina” slavnog Alekse Šantića, te izrađivati tradicionalne servise za posluživanje kave.

Također, sudionici radionica saznali su više o Europskoj godini kulturnog naslijeđa, a najpažljivijma su uručene nagrade.

Europska unija značajno je doprinijela očuvanju kulturno-povijesnog naslijeđa tijekom prethodnih godina, što će se nastaviti i nakon Europske godine kulturnog naslijeđa, budući da je to jedan od ključnih segmenata sveukupne politike EU u regiji, priopćeno je iz EU Info Centra BiH.

/HMS/