Hrvatski Medijski Servis

MOSTAR: Obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

U povodu obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa u Mostaru je upriličen niz aktivnosti s ciljem jačanja borbe u prevenciji i liječenju oboljelih od te bolesti, prenosi Fena.

Građani su mogli besplatno izmjeriti razinu šećera u krvi, a Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije organizirao je promotivno-preventivnu kampanju tijekom koje je bilo riječi o pitanjima koja su iznimno važna za šećernu bolest, kao i o stalnim aktivnostima koje se provode kako bi se osnažila borba u prevenciji i liječenju oboljelih od te bolesti.

Voditelj Služba za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a, specijalist i epidemiolog Erdin Alajbegović rekao je kako je dijabetes tihi ubojica, on nikad ne nastupa naglo već se polagano razvija i uništava.

Po Alajbegovićevim riječima, najčešći uzroci dijabetesa su genetska predispozicija, neodgovarajuća prehrana i smanjena tjelesna aktivnost.

– U posljednje vrijeme zamijećen je nagli porast broja oboljelih žena. Također, došlo je do porasta broja gestacijskog dijabetesa kod žena u trudnoći, tako da svaka sedma trudnoća završava s gestacijskim dijabetesom, od čega svaka druga na kraju završi s trajnim dijabetesom mellitus tipa 2 – upozorio je Alajbegović.

Dodao je kako je zbog toga Svjetska zdravstvena organizacija odlučila ovogodišnji Svjetski dan dijabetesa posvetiti ženama i on se ove godine obilježava pod motom ”Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost”.

– Doktori koji prate trudnoće trebaju skrenuti pažnju na važnost tjelesne aktivnosti i prehrane, jer odgovarajućom tjelesnom aktivnošću i prehranom može se do 50 posto smanjiti rizik od pojave gestacijskog dijabetesa – poručio je Alajbegović.

On je rekao kako Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a nema točan podataka o broju oboljelih od dijabetesa u HNŽ-u.

– Informatizacija koja je provedena u zdravstvenim ustanovama nije uključila Zavod za javno zdravstvo. Podaci koji se prikupljaju o broju oboljelih akumuliraju se u Zavod za zdravstveno osiguranje HNŽ-a koji te podatke koristiti za neke svoje potrebe – kazao je Alajbegović.

Svjetski dan dijabetesa – World Diabetes Day (WDD) obilježava se širom svijeta 14. studenoga. Inicijativu za njegovo obilježavanje pokrenula je Međunarodna dijabetološka federacija (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine, kao odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti diljem svijeta. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte