Hrvatski Medijski Servis

Mostar i Banja Luka imaju potencijala za titulu Europske prijestolnice kulture

Europska prijestolnica kulture (EPK) je najpoznatiji i najprestižniji kulturni program Europske unije u kome od 2014. mogu sudjelovati i gradovi iz BiH, a Banja Luka i Mostar su prva dva grada koji su odlučili sudjelovati u ovom natjecanju te su već formirali timove za kandidaturu.

S obzirom na to da se aplikacija sastoji iz triju faza, prva je prikupljanje podataka i izrada strategije kulture, druga je izrada preliminarne aplikacije, a treća je konačna aplikacija, danas su članovi timova iz Banje Luke i Mostara razgovarali o razlozima koji su ih potakli na aplikaciju za titulu EPK 2024., koracima koje su do sada poduzeli u pripremi aplikacije, te strateškoj viziji kulture i njezine uloge u razvoju ovih dvaju gradova.

Ovaj projekt nudi veliki potencijal za razvoj kulturne scene grada, općenito, kao i sve elemente urbanog i razvojnog na koje kultura može da utječe, i s tim u vezi šef tima EPK Banja Luka 2024. Marko Bilbija, je naveo da rade istraživanje kulturne scene i publike, a na osnovu rezultata istraživanja dobit će smjernice za dokument, razvoj kulturne strategije.

Naglasio je da su vlasti Grada Banja Luka dale punu podršku projektu, kao i sve ostale institucije kulture, nevladine organizacije.

– Planiramo da u Banjoj Luci stvorimo novi sustav funkcioniranja kulture koji će biti održiv, tako da sav potencijal koji Banja Luka ima kao grad ćemo na neki način ustrojiti i napraviti jedan novi sistem kojim ćemo pružiti mogućnost za suradnju svih kulturnih aktera koji do sada ne surađuju, ali i međunarodnu suradnju – rekao je Bilbija.

Također i Grad Mostar ima velike potencijale za projekt EPK, a kako je kazala Inga Dragoje-Mikulić, šef službe za kulturu Grada Mostara, iako je bilo neizvjesno jer Grad Mostar nema gradsko vijeće, dobili su političku podršku da mogu ići u projekt.

– Mi od moguće prijestolnice EKP očekujemo da možda najprije sagledamo sami sebe, fali nam šira perspektiva, te da putem izrade strategije za kulturu pronađemo način za rješenje problema – smatra ona.

Kaže da je jedna od mogućnosti povezivanje gradova Mostara, Trebinja, Livna i Konjica, te da su već pokrenuti razgovori o tome.

Direktor Festivala poligon iz Mostara Mirko Božić smatra da najveći benefit kandidature EKP je da će imati konkretnu i razvijenu priču o prioritetima.

– Mostar ima brojne kulturno-povijesne kvalitetne prednosti, to je grad s najviše kulturnih institucija i većina tih institucija imaju svoj prostor, nekima manje ili više treba obnova, ali previđena je i izgradnja novih kapaciteta – rekao je.

I drugi sudionici panela Dijana Grbić, članica tima koordinatora za kulturu Grada Banja Luka, Monika Ponjavić, viša stručna suradnica Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Tanja Miletić- Oručević, direktorica Studija za izvedbene umjetnosti Grada Mostara, te Danijel Vidović, direktor Hrvatskog doma herceg ‘Stjepan Kosača’ u Mostaru, smatraju da je današnji razgovor važan, stvara pozitivnu konkurenciju, te žele da u najboljem svjetlu prikažu svoj kulturni život i kulturno-povijesnu baštinu./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte