Hrvatski Medijski Servis

MOSTAR: 14 godina zatvora Valteru Topčiću za ubojstvo i paljevinu Slavonije Di

Foto: Bljesak.info

Sudsko vijeće Županijskog suda u Mostaru kojim je predsjedavala sutkinja Danijela Dalipagić-Rizvanović danas je u nastavku ročišta prihvatila sporazum o priznanju krivice koji je sa Tužiteljstvom Hercegovačko-neretvanske županije potpisao Valter Topčić (59) te mu je zbog ubistva Islama Ahmetovića (25) počinjenog u sticaju s kaznenim djelima paljevina i izazivanja opće opasnosti izrečena jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od 14 godina, piše Avaz.

Topčić je zbog ubojstva dobio 13,6 godina, za paljevinu godinu, a za izazivanje opće opasnosti šest mjeseci te mu je izrečena jedinstvena kazna od 14 godina. Zbog svog lošeg imovinskog stanja, oslobođen je plaćanja troškova sudskog postupka, što će ići na teret budžetskih sredstava.

Kao olakšavajuća okolnost uzeto je u obzir to da Topčić nije bio ranije osuđivan te da je odlikovan visokim vojnim odličjima, dok je otežavajuća bio način počinjenja kaznenog djela i bešćutnost prema ubijenom Ahmetoviću.

Također, rečeno je da je sporazum sklopljen doborovoljno, svjesno i sa razumijevanjem.

Podsjetimo, nakon što je sklopljen sporazum, najprije je, 9.siječnja odgođeno ročište o priznanju krivice zbog Topčićevih zdravstvenih tegoba. Nakon toga, on se na ročištu 17. siječnja nije mogao izjasniti o sporazumu, zbog, također, zdravstvenih tegoba kako je to u sudnici iznio, nakon čega je Sudsko vijeće naredilo vještačenje ljekara interniste, piše Avaz.

Tako je predsjedavajuća Vijeća danas iznijela da je u međuvremenu vještačenje obavio prim.dr. Senad Pešto nakon čega je utvrđeno da optuženi nije imao opravdanja da izbjegava ročišta.

Topčića optužnica tereti da je lani, 18.lipnja između 13 i 14 sati u nekadašnjem salonu namještaja „Slavonija Di“, u kojem je radio kao čuvar, zatekao Ahmetovića i njegovog rođaka Sandra Nicu (25) koji su tu došli s namjerom da prikupe sekundarne sirovine, nakon čega je povikao: „Stanite, majku vam j….“, te iz pištolja „browning“ ispalio hitac uzrak.

Ahmetović je stao, nakon čega ga je Topčić drškom pištolja počeo udarati u glavu, a nije se obazirao ni kad mu se on obratio riječima „Nemoj me udarati, zovi policiju“.

Nakon toga je iz neposredne blizine ispalio hitac u Ahmetovićevu glavu, čemu je svjedočio Nice koji je uspio pobjeći.

Potom je Topčić u namjeri da prikrije zločin zapalio zavjesu i to u momentu dok je Ahmetović bio živ, usljed čega je njegovo tijelo u potpunosti izgorjelo.

U požaru su, uz objekt „Slavonija Di“, izgorjela tri automobila, prikolica za vozilo te dio susjedne kuće pri čemu je šteta procijenjena na 203.000 KM./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte