Hrvatski Medijski Servis

MOGHERINI I HAHN: Srebrenica je jedan od najmračnijih momenata čovječanstva

Povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn objavili su zajedničku izjavu u kojoj ističu da, dok se neke od žrtava još uvijek ukopavaju, žele iskazati sućut preživjelima, obiteljima i prijateljima onih koji su stradali i izgubili svoje živote.

– Ova komemoracija podsjeća nas na jedan od najmračnijih momenata čovječanstva i moderne europske povijesti, kao i na našu obvezu da spriječimo da se takav zločin ikada više ponovi. Dok se prisjećamo, imamo odgovornost izgraditi bolju budućnost za generacije koje dolaze, budućnost zasnovanu na pomirenju, izbjegavajući djela i retoriku koja vode ka podjelama – navedeno je u izjavi.

Naglasili su da su njihovi partneri u regiji nedavno pokazali da je moguće ostvariti zajedničko razumijevanje i dobre susjedske odnose, te da kolektivno poštovanje, priznavanje i sjećanje mogu pomoći u izgradnji bolje budućnosti za sve.

– Europska unija nastavit će podržavati građane Bosne i Hercegovine u prevladavanju ostavštine prošlosti i napredovanju zemlje na njenom europskom putu – izjavili su Mogherini i Hahn./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte