Hrvatski Medijski Servis

Mladen Ivanić otkrio “ključnu poruku” nakon sastanka s Angelom Merkel

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je danas u Sarajevu, po povratku iz Berlina, gdje su se članovi državnog Predsjedništva sastali s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavio novinarima da je razgovarano o Izbornom zakonu BiH, ali i o drugim temama.

– Razlog sastanka jeste osjećaj Njemačke da bi BiH mogla ući u krizu, u kojoj se ona u suštini već i nalazi. Glavni povod, ali ne bih rekao i jedini uzrok krize, jeste to što se događa u vezi s Izbornim zakonom i to jeste bila dominantna tema naših razgovora – kazao je Ivanić na press-konferenciji..

Dodao je da „Njemačka tu nema neko rješenje niti je realno očekivati da oni iziđu s prijedlogom kako bi mi trebali urediti svoj Izborni zakon“.

– Ali je više nego jasno rečeno da je Njemačka spremna da da i eksperte i da da svoj pogled, ali da je ključna obveza političkih ličnosti u BiH da to pitanje riješe. Mislim da su oni potpuno svjesni potencijalne opasnosti i nestabilnosti, posebno u razdoblju nakon izbora koja može doći, i posebno u odnosima unutar Federacije BiH i oni to žele spriječiti, prije svega zato što je Njemačkoj stalo do mira i stabilnosti u cijeloj regiji, kazao je Ivanić.

Dodao je da bi BiH, „ovakva kakva je“, mogla proizvesti onda nestabilnost i šire, ne samo unutar BiH, nego i u regiji.

– Zato je njihov interes da budu prisutni. Očekujem da će oni biti prisutni ovdje i u mjesecima koji slijede. Naravno, oni očekuju da mi njima pomognemo da bi nam oni pomogli. Jer ako mi nećemo pomoći njima, to znači ako ne bude dobre volje, ako ne bude spremnosti, ako ne bude dijaloga, onda i od njihove pomoći nema ništa, onda nemaju kome pomoći – smatra Ivanić.

Zato je, kazao je on, ključna odgovornost na strankama iz Federacije BiH, u ovom trenutku dominantno HDZ-u i SDA, da pokažu kompromis i širinu.

– Mislim da je to bila ključna poruka – naveo je Ivanić.

Istaknuo je da je on protivnik da OHR nešto nameće, dodajući da je uvijek bio protivnik takve uloge OHR-a.

Upitan o mogućem interveniranju Središnjeg izbornog povjerenstva, ukoliko ne dođe do političkog dogovora, Ivanić je odgovorio da „ukoliko oni imaju zakonsku osnovu da nešto urade, neka urade“.

– Ali ne vidim što to do sada nisu radili. Malo mi je čudna rečenica ‘ako ne bude političkog dogovora, onda ćemo mi’. Pa ako već mogu, onda su već trebali nešto uraditi. To onda nema veze s političkim dogovorom – smatra Ivanić.

On je kazao da su članovi Predsjedništva BiH s kancelarkom Merkel razgovarali i o nekim drugim temama, o migrantima i o činjenici da to postaje sve veći problem za BiH, kao i o pitanju nekih naših ljudi koji tamo borave bez pravnih temelja koje oni imaju namjeru vratiti u BiH. Bilo je riječi o regionalnim pitanjima.

– Razgovor je bio predviđen da traje dva sata, a trajao je tri sata. To pokazuje koliki je njen interes bio. To je rijetkost u poređenju s drugim liderima zemalja u Europi da se tolika pažnja posvećuje ovom prostoru – navodi Ivanić.

Na novinarsko pitanje u vezi s najavama dolaska predsjednika Republike Turske u BiH, Ivanić je kazao da su imali predviđenu službenu posjetu početkom lipnja i ona je zbog izbora u Turskoj otkazana.

– U ovom sadašnjem aranžmanu ja nisam sudjelovao i stjecajem okolnosti u tom razdoblju neću biti u zemlji – kazao je on./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte