Hrvatski Medijski Servis

DIJAGNOZA STRUČNJAKA: Evo što renomirani neuropsihijatar kaže o “mitraljescu” Komšiću

Screenshot Youtube

Lider DF-a Željko Komšić gostujući prošlog tjedna u emisiji Face tv, pokušao je voditelju emisije Senadu Hadžifejzoviću objasniti zbog čega on treba biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, umjesto da, kako ga je Hadžifejzović uvjeravao, sarajevska ljevica ima jednog zajedničkog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, SDP-ovog Denisa Bećirevića.

– Senade, ja okrenem mitraljez tamo, a ti meni cijev vruću ovamo”, na što ga je zbunjeni Hadžifejzović upitao:  A prema kome okrećeš mitraljez? – Pa prema ovome dole što se radi u Mostaru, odgovorio mu je Komšić.

Komšić je prethodno kazao kako mu je cilj pobjediti Čovića i srušiti HDZ-ov, odnosno HNS-ov koncept, aludirajući očito na ustavni koncept ravnopravnosti naroda, prema kojem bi svaki od naroda trebao imati mogućnost izabrati svog predstavnika u tronacionalno Predsjedništvo BiH.

Upitan što psihijatrijska znanost kaže o profilu političara koji koristi oružje, mitraljez, kao metaforu, kada govori o želji da porazi drugu političku opciju ili nekog drugog političara, dr. Dragan Babić, neuropsihijatar, subspecijalist socijalne psihijatrije i profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kaže za Hrvatski Medijski Servis kako se psihijatrijski promatrano za ovakav postupak može dati više objašnjenja jer u psihijatriji postoji više psihijatrijskih pravaca.

– Ni jedno objašnjenje ne bi išlo u prilog tomu da iza takve izjave stoji stabilna, jaka i zdrava ličnost, a sva bi objašnjenja na različite načine ukazivale na psihičke slabosti koje posjeduje takva ličnost, kaže dr Babić.

Ono što mu se čini najbliže, u ovom slučaju, je objašnjenje socijalne psihijatrije, koje je utemeljio čuveni austrijski psihijatar Alfred Adler prije skoro 100 godina pišući o kompleksu manje vrijednosti.

– Kod takvih političara sigurno je jako izražen kompleks manje vrijednosti i osjećaj inferiornosti iz čega se onda posljedično rađa želja za moći. Želja za moći osim kompleksa manje vrijednosti u konkretnom slučaju je potaknuta socijalnom komponentom u vidu nakane za dodvoravanjem većinskom narodu u čijem okružju osoba živi, ističe ovaj renomirani stručnjak.

 

Podsjetimo Željko Komšić u dva je navrata bošnjačkim glasovima izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH./HMS/
About the Author
 1. Adnan MusićReply

  Žalosno je šta moj bošnjački narod radi Hrvatima, birajući im ovog klauna za člana predsjedništva koji uništava BiH … zato mi proeuropski bošnjaci moramo raditi na ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda kako kaže ustav naše države …

  • ŠIMOReply

   NIJE POTREBNA DIJAGNOZA DOKTORA.SVAKI POŠTEN I REALAN ČOVJEK ZNA DA ON NIJE ZA POLITIČARA OVAKVE IZJAVE PUNE I MRŽNJE I ŽELJE ZA MOĆI NEĆE IZGOVORITI NI PRETENDENT ZA MJESNU ZAJEDNICU.

   • M. FilipovićReply

    Misliš li Šimune kad pišeš gluposti s velikim slovima da će ti komentar biti pametniji?

    • MatoReply

     M. Filipović
     Ovdje nitko nije na ispitu pismenosti.
     Šimo je iznio svoje mišljenje.
     Jesi li ti komšićev advokat ili se pokušavaš prikazati kao pismen ili ti “obrazovan čovjek” ?

  • M. FilipovićReply

   Musiću kad naučiš napisati Bošnjaci s velikim slovima tj. kad se malo opismeniš onda ćeš biti imalo pametniji pa ćeš shvatiti koliko si glupav i politički takođe nepismen… ja sam Bošnjak i nisam tvoj narod jer pišeš gluposti…

   • Idemo daljeReply

    Musić je napisao “bošnjački” što je gramatički pismeno, riječ “bošnjački se ne piše početnim velikim slovom što smo naučili još u osnovnoj školi.

   • jebosimReply

    A sta ste to vi pametno napisali u komentar, osim da omalovazavate i vrijeđate druge? O temi ni a, kako to sad definirati?

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte