Hrvatski Medijski Servis

Ministarstvo traži od Vlade FBiH utvrđivanje gdje je potrošen novac od turističkih pristojbi

Uprava za inspekcijske poslove FBiH će, po nalogu Vlade Federacije, izvršiti nadzor nad namjenskim utroškom sredstava po osnovi prihoda od članarina i boravišnih pristojbi koje su ostvarile turističke zajednice u FBiH od 2014. do danas, piše Večernji list BiH.

Naime, na jednoj od posljednjih sjednica Vlade FBiH Federalno ministarstvo okoliša i turizma upozorilo je na činjenicu kako nitko nije izvršio nadzor nad sredstvima od članarina i boravišnih pristojbi od 2014. godine.

– U 2014. godini nije vršena preraspodjela iz sredstava članarina i boravišnih pristojbi, odnosno Vlada FBiH nije donosila odluke o usvajanju programa raspodjele sredstava za očuvanje, konzerviranje i obnavljanje kulturno-povijesnog nasljeđa i očuvanje, zaštitu i obnavljanje prirodnog nasljeđa ostvarenih od članarina u turističkim zajednicama i boravišnih pristojbi jer turističke zajednice, nakon donošenja ustavne presude kojom je utvrđeno da Zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma u FBiH nije suglasan Ustavu FBiH, pravno ne postoje – navedeno je, između ostaloga, u spomenutoj informaciji.

Dalje se ističe kako, prema saznanjima Federalnog ministarstva okoliša i turizma, sredstva odobrena korisnicima iz sredstava članarina i boravišnih pristojbi odlukom Vlade FBiH iz 2014. nisu isplaćena svim korisnicima niti Ministarstvo ima konačnu informaciju o izvršenim isplatama. Sukladno navedenom, Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije u mogućnosti izvršiti nadzor nad namjenskim utroškom sredstava.

Također, Federalno ministarstvo okoliša i turizam predlaže Vladi FBiH da se izvrši nadzor nad namjenskim utroškom sredstava u 2014. s prijedlogom mjera od Uprave za inspekcijske poslove FBiH te se o tome podnese izvješće Vladi FBiH.

U informaciji se također navodi kako su turističke zajednice ubirale sredstva ostvarena po osnovi članarine i boravišne pristojbe iako je sredinom ove godine donesen zaključak Vlade FBiH kojim se, između ostaloga, konstatira kako nema zakonske osnove za ubiranje i naplatu po osnovi članarina i boravišnih pristojbi od obveznika u korist turističkih zajednica sve do donošenja zakonskih i podzakonskih propisa na razini FBiH, koji će regulirati tu oblast.

Dalje se ističe kako ostvareni prihod po turističkim zajednicama za 2016. iznosi ukupno 5,852.411 KM. Najviše prihoda ostvareno je u Turističkoj zajednici Sarajevske županije, i to 1,837.814 KM, slijedi HNŽ s prihodom od 1,587.486 KM te Tuzlanska županija s 858.066 KM. ZD županija ostvarila je prihod u visini od 238.427 KM, SB županija 219.421 KM, USŽ 114.087 KM, ZHŽ 102.033 KM, Posavska županija 37.065 KM, BPŽ 22.971 KM te HBŽ 0 KM. Turistička zajednica Federacije BiH ostvarila je prihod od 835.061 KM./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte