Hrvatski Medijski Servis

Trumpov ‘jastreb’ i bivši šef CIA-e novi je američki državni tajnik

Foto: Profimedia

Američki Senat potvrdio je u četvrtak Mikea Pompea za novog državnog tajnika, čime je dosadašnji ravnatelj CIA-e dobio ključnu ulogu u rješavanju vanjskopolitičkih izazova kao što su Sjeverna Koreja i Iran.

Mikea Pompea, bivšeg vojnog časnika i republikanskog kongresnika, smatra se odanim Trumpovim kadrom i jastrebom.

Već je jako angažiran u diplomaciji. Trump ga je prije tri tjedna poslao u Sjevernu Koreju na sastanak s Kim Jong Unom, pred summit s njime posvećen sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Senatori su podržali njegovu kandidaturu s 57 glasova za i 42 protiv.

Pompeu se protive demokrati navodeći zabrinutost zbog njegove reputacije jastreba i stajališta o homoseksualnosti i islamu.

Pompea čeka niz vrućih vanjskopolitičkih pitanja, od sukoba u Siriji, Iraku i Afganistanu, kineske ekspanzije u Aziji i Rusije.

Dok je bio u Kongresu, Pompeo se otvoreno protivio međunarodnom sporazumu s Iranom o njegovu nuklearnom programu. No tijekom saslušanja pred potvrdu kazao je da je otvoren prema izmjeni, a ne raskidu tog sporazuma.

Već u petak očekuje ga sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu.

Njegovi pristaše kažu da je dobro odradio svojih 15 mjeseci na čelu CIA-e i ističu da zemlji treba lider u State Departmentu gdje su mnogi dužnosnici smijenjeni, a mnoga mjesta nisu popunjena otkako je Trump preuzeo dužnost u siječnju 2017.

Pompea će na čelu CIA-e zamijeniti njegova zamjenica, Gina Haspel. Ako je potvrdi Senat, ona će biti prva žena na toj dužnosti.

Pompeo zamalo nije dobio potvrdu senatskog Vanjskopolitičkog odbora, što bi bilo prvi put da se to dogodilo jednom kandidatu za državnog tajnika.

Republikanski senator Rand Paul prijetio je da će glasati protiv njega, no zbog pritiska stranke predomislio se pred samo glasanje u ponedjeljak. Nijedan od 10 demokrata u tom odboru koji ima 21 člana nije ga podržao./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte