MERON: Prlić će izdržavati kaznu u Velikoj Britaniji

Nekadašnji premijer Hrvatske republike Herceg-Bosne Jadranko Prlić (1959), koji je u Haagu osuđen na 25 godina zatvora, bit će prebačen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju, priopćeno je večeras iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale.

U odluci koju je potpisao sudac Theodor Meron podsjeća se da je Mehanizam, odnosno Haški tribunal postigao sporazum s Velikom Britanijom u ožujku 2004. godine o izdržavanju zatvorskih kazni haških osuđenika u toj zemlji, te da je Ujedinjeno Kraljevstvo u tom smislu izrazilo spremnost primiti Prlića na izdržavanje kazne.

Meron navodi da je Mehanizam uputio službeni zahtjev “Vladi Ujedinjenog Kraljevstva. “Ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo pristane bit će obaviješten i Jadranko Prlić kako bi se mogle izvršiti sve pripreme za njegovo prebacivanje”, navodi se u odluci.

U priopćenju se dodaje da će Prlić ostati u pritvoru Haškog tribunala dok čeka prebacivanje u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Prlić i još petorica nekadašnjih dužnosnika Herceg-Bosne i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane osuđeni su pred Tribunalom u Haagu 20. studenog 2017. godine na ukupno 111 godina zatvora.

Prlić koji je osuđen na 25 godina zatvora u haškom pritvoru proveo je 15 godina zatvora./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img