Hrvatski Medijski Servis

MEKTIĆ: Broj ilegalnih migranata u BiH rapidno se povećava

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u utorak da se broj ilegalnih migranata u toj zemlji rapidno povećava pa je samo u prvih mjesec i pol u zemlju ušlo oko 400 migranata što predstavlja polovicu ukupnog broja iz prošle godine.

“Radi se o tome da je u 2016. zabilježeno manje od 100 ilegalnih migranata, a prošle godine oko 800. Ono što zabrinjava je da se taj broj rapidno povećava, pa tako već za mjesec i pol ove godine imamo oko 400 ilegalnih migranata koji su ušli u BiH”, rekao je Mektić u izjavi za medije.

On je kazao kako ilegalne migrante vlasti u BiH pokušavaju vratiti u zemlje iz kojih su došli. Problem je međutim što pojedine države više ne poštuju sporazume o readmisiji i odbijaju prihvatiti migrante, tvrdi ministar Mektić i navodi kako se na granicama država nove migrantske rute između Grčke, Albanije, Crne Gore i BiH “ne provode učinkovite kontrole”.

“Na tim granicama se okreće glava u stranu znajući da će migranti ići dalje”, rekao je Mektić, dodajući kako su uočene pojave i trgovine ljudima.

Velikim problemom BiH ocijenio je to što Graničnoj policiji BiH nedostaje između 400 i 500 policajaca te da treba uložiti dodatna sredstva za njihovo opremanje. Po njegovim riječima, BiH oko ilegalnih migracija “ima posebnu odgovornost” jer ima granicu s EU u dužini od oko 1.000 kilometara./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte