Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Međugorje kvasac kršćanstva

Rimokatoličko hodočasničko odredište Međugorje razvija se u kvasac kršćanstva planetarnih razmjera. Posjeta posebnog izaslanika pape Franje za Međugorje, poljskog nadbiskupa Henryka Hosera Bosni i Hercegovini u travnju Gospodnje 2017. godine to je hercegovačko mjesto ponovno stavila u središte ne samo javnosti u BiH i Hrvatske, nego je na poseban način zadobilo globalnu važnost za kršćanski, zapravo katolički svijet.

Takvo podizanje važnosti Međugorja očituje se u sljedećoj rečenici nadbiskupa Hosera izgovorenoj u Međugorju: “Dragi prijatelji, vi biste trebali biti nositelji radosne vijesti i možete reći cijelome svijetu da se u Međugorju ponovno nalazi svjetlo. Potrebne su nam te točke svjetla jer svijet upada u tamu.”

Raščlambom ove rečenice vidljivo je kako se u svijetu koji “upada u tamu” Međugorje pozicionira kao mjesto u kojem se “nalazi svjetlo” za taj i takav “cijeli” svijet. Drukčije rečeno, dosadašnjih 36 godina događanja u Međugorju svojim pastoralnim učincima nadilaze unutarcrkvena (ne)suglasja i bez obzira na (ne)priznavanje Gospina ukazanja fenomen Međugorja uzdiže se na rang misije od međunarodnog civilizacijskog značaja.

Prestižnu ulogu Međugorja među marijanskim svetištima nadbiskup Hoser je dodatno naglasio u sadržajnom intervju za portal Bitno.net u kojem je, između ostalog, rekao: “Bio sam u marijanskim svetištima-poput Lurda, Fatime ili Kibeha, svetišta u Africi. Ovdje u Međugorju taj fenomen ispovijedi je ipak najsnažniji.”

Lurd i Fatima su dobro znana europska marijanska svetišta u Francuskoj i Portugalu a svetište Kibeho je u Ruandi i to je prva zemlja u Africi u kojoj se ukazivala Gospa.

Nadbiskup Hoser, ističući kako je “fenomen ispovijedi” u Međugorju snažniji no u Lurdu, Fatimi i Kibehu, udjeljuje golem kompliment Međugorju. Pri tomu posebni izaslanik pape Franje, jasno naglašava kako je Međugorje “jedno od najvažnijih mjesta Marijina kulta u svijetu.”

Takvo svjetsko dimenzioniranje Međugorja znak je nove dinamike u katoličkom svijetu pošto je zamisao obznanjena u okolnostima jačanja pravoslavlja u Rusiji s prepoznatljivim geopolitičkim aranžmanima na jugoistoku Europe, te u okolnostima ekspanzionizma političkog islama na duhovno-vjernički inferiornu Europu koja oklijeva vratiti se svojim kršćanskim korijenima.

Posebni Papin izaslanik odašilje sugestivne poruke prilikom kontekstualizacije Međugorja. Evo citata njegovog promišljanja: “Važan je i kontekst samog Međugorja. Ono se nalazi u dijelu Europe koji je multietničan, u kojem dolazi i do preplitanja katolika i pravoslavnih. Ne samo to nego je tu kršćanstvo u kontaktu s islamom. Kraj u kojem uvijek, da tako kažem ‘kuha’ i gdje postoji puno netrpeljivosti što smo vidjeli u nedavnom ratu. I onda se na takvom mjestu pojavi poruka mira. Pa zar nije upravo u Sarajevu započeo Prvi svjetski rat koji je odnio na milijune života? Mislim da je ovo mjesto znakovito, ako govorimo o štovanju kršćanskog Boga i njegovoj nazočnosti u povijesti,” rekao je nadbiskup Hoser.

Dijagnosticirajući kako je Međugorje smješteno u dijelu Europe u kojem uvijek “kuha”, i gdje se prepliću katoličanstvo i pravoslavlje i gdje je kršćanstvo u kontaktu s islamom, nadbiskup Hoser je, čini se, posebice naglasio ulogu Međugorja u perspektivi kršćanstva jugoistočnom dijelu našeg kontinenta.

Može se zaključiti kako poruke posebnog izaslanika pape Franje nadbiskupa Hosera imaju potencijal globalnosti u sagledavanju perspektiva Međugorja, ali one istodobno nude i shvaćanje adresirano na (ne)prilike u BiH. Jer, obespravljivanjem Hrvata u BiH ne sakati se samo nacionalan supstanca tog naroda nego se osakaćuje i katoličanstvo.

Pojačani vjerski naboji ne samo na jugoistoku Europe, nego i diljem svijeta, traže osposobljavanje i kršćanstva za plovidbu kroz nove i valove našeg uzburkanog doba. Prekomjerno liberalizirana Europa je stroj za proizvodnju razduhovljenog kontinenta. Razduhovljenost je bolest koja smanjuje imunitet onoga tko je njome zaražen./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte