Hrvatski Medijski Servis

MARTINOVIĆ: Laž je da je Klub Srba zatražio smjenu Puzigaće

Iduća sjednica federalnog Doma naroda je u četvrtak 26. srpnja. Bošnjačka medijska i politička javnost najavljuje smjenu dopredsjedatelja federalnog Doma naroda, Drage Puzigaće (SNSD. Upitan Hoće li doći do Puzigaćine smjene Tomislav Martinović (HNŽ) predsjednik Kluba Hrvata u federalnom Domu naroda izjavio je kako bošnjački mediji zapravo manipuliraju s pitanjem smjene Puzigaće.

-To što su četiri izaslanika iz kluba srpskog naroda pokrenuli to pitanje, ne znači da iza tog zahtjeva stoji cijeli Klub ili bar njegova dvotrećinska većina. Ta četiri izaslanika su se zapravo deklarirali kao da su oni Klub, a zapravo nisu. Klub je tijelo i zna se kako se na takvim tijelima donose odluke. U četvrtak kad je taj zahtjev iznesen, Klub srpskih izaslanika se nije mogao niti sastati a kamoli da je mogao donositi bilo kakve odluke. Naravno, sarajevski mediji su to prenijeli na način da su u javnosti stvorili dojam kao da je u pitanju odluka Kluba, izjavio je Martinović za Dnevnik.ba

Martinović smatra kako nema razloga za smjenu Puzigaće. Naprotiv.

-Očekujem kako će podnositelji ove ideje morati pojasniti što je to gospodin Puzigaća učinio pa bi ga se trebamo smijeniti. Po našem mišljenju, gospodin Puzigaća se ponašao u skladu s Poslovnikom o radu Doma naroda i Ustavom FBiH. Iskoristio je svoje pravo da uloži odluku o vitalnom interesu. To što je takva odluka protivna stajalištu bošnjačkih političkih stranaka i njihovoj inicijativi nije razlog za smjenu, kaže martinović.

Time se, naglašava, samo pokazuje sva nedemokratičnost cijelog tog političkog društva.

-Kada bi to tako išlo, onda bi gospodin Dunović, potpredsjednik Federacije već davno trebao biti smijenjen jer se suština njegovog mandata zapravo svela na pisanje ustavnih tužbi i rušenju zakona koje je donijela aktualna vlast. Ja bar nisam čuo neki zahtjev od tih istih stranaka da ga se opozove ili smjeni jer je svojim djelovanjem zapravo djelovao potpuno destruktivno. Klub Hrvata neće podržati smjenu gospodina Puzigaće. Tog čovjeka ne mogu smijeniti na regularan način jer postoje elementi ustavne zaštite, tvrdi Martinović.

Martinović precizira da su zahtjev za Puzigaćevom smjenom potpisali dva izaslanika iz SDP, jedan iz Komšićevog DF-a i jedan izaslanik iz Naše stranke.

-To su obrazložili tako da se gospodin Puzigaća navodno nije konzultirao s Klubom Srba. Tu su naravno svjesno ili nesvjesno opet “pobrkali” činjenice. Naime, člankom 117. Poslovnika o radu Doma naroda definirano je pravo predsjedatelja ili dopredsjedatelja Doma naroda da koriste ovaj mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa. To je autonomno i diskrecijsko pravo predsjedatelja ili dopredsjedatelja Doma naroda da se izjasne na takav način. Za takvu odluku nisu potrebne bilo kakve konzultacije s klubovima kojima pripadaju. U konkretnom slučaju, s Klubom Srba, pojašanjva Martinović.

Pokretanjem zahtjeva za smjenom gospodina Puzigaće zapravo se, naglašava predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH, vrši pritisak na njega i sprječava ga se u obavljanju njegovih ustavnih nadležnosti.

-To je konačna istina u ovom slučaju. Na kraju krajeva, ni Srbi u Federaciji BiH nemaju mogućnost izbora svojih legitimnih predstavnika. A što je trebao uraditi Puzigaća kao predstavnik Srba u konkretnom slučaju? Pristati na političku egzekuciju i srpskog naroda?, pita se Martinović

Upitan što je, zapravo, značila prošlotjedna “akcija” u federalnom Domu naroda za Hrvate kao politički narod u BiH, ali i BiH i njene institucije, Martinović je rekao:

-Pojednostavljeno rečeno, činjenica da nekom narodu drugi narod bira predstavnike ugrožava interes tog naroda. To je suština cijele priče oko konstitutivnosti. Nisu Hrvati pali s neba kada je u pitanju ova zemlja njen Ustav i pravne stečevine. Federacija je federacija naroda koji u njoj žive, a ne federacija teritorija. Kako ćete u Goraždu izabrati Hrvata kad tih Hrvata nažalost u tom kantonu skoro da nema? Drugim riječima: kako će nekolicina od 27 hrvatskih glasova uopće imati i matematičku mogućnost da izabere Hrvata iz tog kantona. Potom se nađe netko tko izjavi da je Hrvat a onda se glasovima drugih naroda taj isti i izabere i popuni kvotu jednog “hrvatskog izaslanika”. Isto se odnosi i na izbor srpskih izaslanika u nekim kantonima. Ovakav politički čin izbora ruši same temelje Bosne i Hercegovine kao države konstitutivnih i ravnopravnih naroda, a prošlog tjedna se zapravo htio zacementirati ovakav destruktivan način izbora u Dom naroda, kaže Martinović.

Zamoljen da komentira izjave Doris Pack o tome da je propuštena prilika da se usvoji jedan, kako je kazala, demokratski zakon, Martinović je kazao kako Gospođa Pack nije pojasnila tu svoju izjavu.

-Iz konteksta cijele izjave i njenog spominjanja Venecijanske komisije da se naslutiti kako je mislila na ovaj zakon, pa su tako to prokomentirali i neki sarajevski mediji. Naposljetku, tko je gospođa Pack u BiH? Bivša zastupnica u Europskom parlamentu. Vrijeme je da nas pojedini izaslanici međunarodne zajednice koji su politička prošlost ostave na miru i prestanu unositi dodatnu pomutnju. Međutim, neki mediji sa sjedištem u Sarajevu uvijek pronađu odgovarajuće im sugovornike, kaže Martinović za Dnevnik.ba./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte