Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

MADRID: Hitna sjednica Španjolske vlade nakon odgođene katalonske deklaracije o nezavisnosti

Španjolska vlada sastaje se hitno kako bi odlučila o odgovoru na jednostranu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, potpisanu ali “odgođenu” u očekivanju dijaloga s Madridom.

Vijeće ministara pod predsjedanjem konzervativca Mariana Rajoya sastat će se prijepodne kako bi odlučilo o mjerama koje treba poduzeti dan nakon konfuzne sjednice katalonskog parlamenta.

Pod pritiscima sa svih strana, uključujući europsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont obećao je da će tu španjolsku pokrajinu pretvoriti u nezavisnu “republiku”, istodobno se zalažući za odgodu postupka kako bi se “pregovorima došlo do rješenja” s Madridom. Ocijenio je da njegova pokrajina živi “povijesni trenutak”, oslanjajući se na pobjedu “da” za nezavisnost s 90,19 posto glasova, na referendumu o samoodređenju, prenosi HRT.

Jučer u svojem 30-minutnom govoru pred katalonskim parlamentom predsjednik vlade Carles Puigdemont rekao je da je spreman ići putem neovisnosti, ali da daje još nekoliko tjedana dijalogu. Pozvao je parlament da suspendira učinke proglašenja neovisnosti i započne dijalog sa španjolskim vlastima.

Puigdemont u povijesnom govoru nije jasno izrekao da će se Katalonija odcijepiti od Španjolske. Rekao je da je Katalonija “stekla pravo” na neovisnost, ali je odgodio donošenje deklaracije do pronalaska rješenja u pregovorima s Španjolskom.

Vlada i ja predlažemo parlamentu da suspendira učinak proglašenja neovisnosti, kako bi idućih tjedana započeli dijalog bez kojeg je nemoguće doći do zajedničkog rješenja. Čvrsto vjerujemo da je u ovom trenutku nužno smiriti tenzije, kako bismo bili posvećeni ispunjavanju zahtjeva neovisnosti katalonskog naroda, prema rezultatima referenduma od 1. listopada, rekao je u govoru.

Govor su ispred parlamenta na videozidu pratile tisuće Katalonaca. Obraćanje Puigdemonta trajalo je 30-ak minuta. Naglasio je da Katalonci nisu lopovi. Nismo luđaci, ne organiziramo državni udar. Mi smo obični ljudi koji traže pravo glasa. Nemamo ništa protiv Španjolske, naprotiv, želimo unaprijediti odnose. Sada su odnosi u krizi. No “sukob” se može riješiti pregovorima i treba dati priliku međunarodnim posrednicima, rekao je.

Katalonski parlament potom je raspravljao o Puigdemontovom prijedlogu. Nakon rasprave katalonski predsjednik potpisao je suspendiranu deklaraciju o neovisnosti Katalonije. Savezna vlast u Madridu odbacuje odgodu nazivajući ju prešutnom deklaracijom o neovisnosti./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte