Hrvatski Medijski Servis

MACRON: Uvjerio sam Trumpa da ne povlači američke snage iz Sirije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je uvjerio američkog kolegu Donalda Trumpa, koji je želio povući američke snage iz Sirije, da ih ondje zadrži.

U telefonskom razgovoru uoči napada u subotu Macron je, kako je rekao, uvjerio Trumpa da se ne povlači iz Sirije. Uvjerili smo ga da ondje treba ostati, kazao je.

Četrdeset i osam sati nakon američkih, francuskih i britanskih napada, francuski je predsjednik dugo govorio o Siriji. Naglasio je da je uvjerio Trumpa da ograniči subotnje napade na postrojenja za kemijsko oružje. Braneći akciju, kazao je: Došli smo do točke kada su napadi bili nužni kako bi se međunarodnoj zajednici vratila vjerodostojnost.

Akcija Sjedinjenih Država, Francuske i Velike Britanije izvedena u noći na subotu zbog navodnog napada sirijskog režima kemijskim oružjem na Dumu bila je uspjeh na vojnoj planu, rekao je Macron u televizijskom intervjuu.

Odbacio je moguće proglašavanje akcije nelegitimnom, naglašavajući da je u Siriji djelovala međunarodna zajednica. Imamo tri članice Vijeća sigurnosti UN-a koje su sudjelovale, rekao je, misleći pritom na svoju zemlju, SAD i Britaniju.

Francuska vojnom akcijom nije objavila rat Siriji Bašara al Asada, dodao je Macron, podsjećajući da Pariz želi političko rješenje rata u Siriji koje bi uključivalo sve sudionike.

U intervjuu televizijskim postajama BFMTV i RMC i portalu Mediapart također je rekao kako je potrebno, da bi se postiglo trajno rješenje, razgovarati s Iranom, Rusijom i Turskom./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte