Hrvatski Medijski Servis

LJUBIĆ I VUKOJA: Hrvati nude spas javnog RTV servisa, HRT otvara studio u Mostaru

Do kraja mjeseca u parlamentarnoj proceduri naći će se Prijedlog zakona o javnom RTV sustavu BiH kojeg je izradio Hrvatski narodni sabor, a koji predviđa reorganizaciju sustava na način da reflektira ustavnu strukturu BiH kao i poziciju konstitutivnih naroda, a s druge strane rješava pitanje opstojnosti i dugoročne financijske stabilnosti RTV sustava, piše Hrvatski Medijski Servis.

Ovim Prijedlogom uvažava se natkrovljujuće načelo Ustava BiH kojima je Ustav svakom od konstitutivnih naroda dao status „naroda iz kojeg proistječe demokratska i legitimna vlast“ te ih priznao kao zasebne kolektivitete/javnosti i priznao im jednaka prava u svim područjima i segmentima društvenog, političkog, kulturnog, medijskog i javnog života. Drugim riječima, Prijedlog novog zakona omogućio bi da Hrvati, kao i druga dva naroda, mogu konzumirati svoje Ustavom zajamčeno pravo na jezik i kulturu.

Pet organizacijskih jedinica

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora naglasio je kako u svojem sadržaju ovaj Prijedlog reflektira karakter BiH kao države tri ravnopravna konstitutivna naroda, reflektira ustavnu strukturu države koja se sastoji od dva entiteta te predviđa pet organizacijskih jedinica.

Prva je BHRT kao krovni servis, a tu su RTV FBiH 1 — Javni servis u okviru BHRT-a sa sjedištem u Sarajevu, RTV FBiH 2 — Javni servis u okviru BHRT-a sa sjedištem u Mostaru, RTRS — entitetski Javni servis RS-a sa sjedištem u Banja Luci te kao peti element-javni mrežni operater koji treba u tehničkom smislu servisirati informativne servise.

Ljubić je istaknuo kako ovaj sustav afirmira multietnički, multikulturni i multireligijski karakter BiH, ali je i integrativan u javnom prostoru BiH i nudi uspostavu koherentnog sustava koji će biti financijski održiv.

Trenutni sustav neodrživ  

-Trenutni sustav to nije i mi nudimo partnerima prijedlog da konačno dođemo do koherentnog RTV sustava, naveo je Ljubić.

Voditelj odjela za kulturu, informiranje i medije Glavnog vijeća HNS-a Ivan Vukoja podsjetio je kako je HNS još u veljači u Parlamentu BiH prezentirao prijedlog transformacije postojećeg sustava te je organizirao javnu raspravu kroz koju su primili različite reakcije i sugestije te je nakon analize izrađen Prijedlog novog zakona o RTV sustavu. Vukoja je posebno naglasio kako se kroz novi zakon mogu učinkovito riješiti svi bitni problemi postojećeg sustava kao cjeline i njegovih dijelova, a u tom smislu se misli posebno na vrlo tešku situaciju u kojoj se nalazi BHRT.

Novi zakon o rtv sustavu

-Ovaj novi zakon na sustavan i održiv način rješava sve probleme koje imamo u postojećem sustavu, poručio je Vukoja, istaknuvši kako je novi zakon napravljen tako da se uvaža ustavno uređenje BiH, kao države tri konstitutivna naroda, dva entiteta i svih građana kao državljana. U tom je kontekstu definirano šest specifičnih javnosti-tri naroda kao tri javnosti, dva entiteta kao dvije zasebne javnosti te svi građani kao državljani na cijelom teritoriju BiH kao javnost.

S obzirom da je ovdje riječ o javnom servisu onda on u organizaciji, pojasnio je Vukoja, treba odražavati složenost koja je navedena tako da svaka od tih javnosti ima svoj servis, odnosno servis kroz koji ona kao zasebna javnost postaje primarno prisutna, vidljiva i prepoznatljiva u javnom prostoru.

Inače, Ljubić je danas informirao kolege u Glavnom vijeću kako se očekuje otvaranje studija HRT-a u Mostaru kao i dopisništva u Sarajevu. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte