Hrvatski Medijski Servis

LIJEČNICI U ŠOKU: Otkriven potpuno novi organ u našem tijelu; mijenjaju se udžbenici iz anatomije

Ako do sada niste znali da u abdomenu imate mesenterij, bez brige nisu ni liječnici, prenosi IFL Science. Iako je ovaj organ opisao već Leonardo da Vinci, donedavno se smatralo kako je u pitanju tek nepovezano tkivo koje drži crijeva za stijenke ambdomena, poput niza svojevrsnih kvačica.

No znanstvenici sa Sveučilišta u Limericku složenim su mikroskopima potvrdili kako su sve te “kvačice” povezane i, po svemu sudeći, dio veće zajedničke strukture.

Iako se o mesenteriju (prema grčkom mesos – u sredini, i enteron – crijevo), govori već od 2012., sada je po prvi puta detaljno opisan i dodan u glasoviti priručnik Grayeva anatomija.

“U znanstvenom radu, otkrivamo kako imamo organ koji do sada nije priznat” ističe Calvin Cogffey, profesor kirurgije sa Sveučilišta u Limericku i voditelj studije.

No liječnici i dalje nisu sigurni čemu zapravo služi, (osim što pričvršćuje crijeva). Nagađaju na temelju toga što je mesenterij blizu crijeva, no nemaju niti najmanju predodžbu što točno radi.

Krvne žile, živci, limfne žile koje nose plazmu bogatu bijelim krvnim zrncima prolaze kroz mezernterij do crijeva tako da sigurno ima prilično aktivnu ulogu, no potrebno je mnogo istraživanja kako bi otkrili koju.

“Objasnili smo anatomiju strukture. Idući korak je objasniti funkciju. Ako razumijete funkciju, možete prepoznati nepravilnosti u radu i tada imate bolest. Složite sve to zajedno i dobijete čitavu novu granu medicine” zaključuje dr.sci. Coffey./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte