Hrvatski Medijski Servis

Legendi zbog dopinga oduzet pojas, UFC ima novog prvaka

Daniel Cormier je ponovno UFC prvak u poluteškoj kategoriji. Kao da se meč protiv Jona Jonesa na UFC-u 214 nikada nije niti dogodio! Vijest je otkrio sam stari/novi prvak u emisiji UFC Tonight, a rekao je kako ga je o vraćanju titule obavijestio sam predsjednik kompanije Dana White, prenosi Index.hr.  

Kasnije su iz UFC-a potvrdili vijest i službeno za MMAFighting.

Razlog vraćanja titule Cormieru je pozitivan ishod testa “uzorka B” Jona Jonesa čiji je rezultat u srijedu javno obznanjen. I drugi test je, naime, pokazao da je Jones samo dan prije ulaska u Octagon 28. srpnja u tijelu imao oralni steroid Turinabol. Sada mu slijedi pravna procedura pred Atletskom Komisijom Kalifornije i USADA-om, no UFC je odlučio potez povući i prije nego što će saslušanja započeti. Odlučili su uzeti titulu Jonu Jonesu osvojenu u tom meču na UFC-u 214!

“Ako je meč no contest, onda je kao da se nikada nije niti dogodio. Da je jedan od nas fulao na vagi, a da se meč održao, pojas ne bi bio u igri. Zbog toga, UFC mi je vratio titulu. Meč će biti no contest. Ako je varao, onda nije trebao niti nastupiti, a varao je i dobio je taj meč. Ponovno sam UFC prvak”, rekao je Cormier u svojoj izjavi te je dodao:

“Sam je sebe diskvalificirao na način jer je uzeo steroid prije ulaska u meč. Tako da se taj meč tehnički nije niti dogodio. Sada u ponovno imati pojas u svom vlasništvu, a to je ispravno. Ne govorim to jer se radi o meni. Ovo je ispravan potez UFC-a. Ne možeš biti varalica, ne možeš varati fanove, ne možeš varati mene. A i u startu je imao fizičku prednost nad ostalima. Imaš 30 godina, visok si 95 centimetara i raspon ruku od 215. Ja imam 38. godina. I ja bih volio uzeti neke stvari kako svako jutro kada se probudim ne moram bočno hodati niz stepenice”.

Jonesu prijete četiri godine suspenzije 

Jonesu sada slijedi pravna procedura na koju ima pravo svaki sportaš koji se nalazi pod UFC/USADA režimom. Sada već bivši prvak će biti saslušan ispred tijela Atletske Komisije, a prema svemu što se do sada moglo čuti iznjegovog kampa, “Bones” će se, baš kao i zadnji put, braniti “kontaminiranim suplementom”.

To mu je jednom već upalilo. Naime, kada je pao na doping testu uoči UFC-a 200, Jones je tvrdio da su njegove tablete za potenciju odgovorne za pozitivan test. Iako je njegovo opravdanje mnogima bilo “tanko”, Komisija ga je uvažila pa je Jones umjesto 24 mjeseci pauzirao samo 12.

Sada mu kao ponavljaču prijete čak četiri godine suspenzije i pauze od profesionalnog sporta. To bi moglo ujedno značiti i kraj karijere, s obzirom na njegove godine, ali i dugu pauzu koju će prisilno morati napraviti.

Osim ova dva pada na doping testu, Jones je bio suspendiran i zbog toga što mu je u organizmu pronađen kokain. U nekoliko navrata je imao ozbiljnih problema sa zakonom, a posljednji je uključivao izazivanje prometne nesreće u kojoj je ozlijeđena trudna žena i bježanje s mjesta nesreće. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte