Hrvatski Medijski Servis

Kuća Ive Andrića u Herceg Novom trebala bi biti renovirana do lipnja

Kuća Nobelovca Ive Andrića na Toploj u Herceg Novom trebala bi za posjetitelje biti otvorena do 1. lipnja ove godine, piše Avaz.ba.

Idejno rješenje za preuređenje kuće trebalo bi biti završeno u naredna dva do tri tjedna. Nakon toga, rješenje će se predati Turističkoj organizaciji Herceg Novi, uredu predsjednika Općine, te timu stručnih suradnika iz Beograda na odobrenje.

Kako je kazao v.d. direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada Boro Lučić, planiranje i idejno rješenje trebali bi biti gotovi do 1. veljače, a nakon odobrenja nadležnih u projektu, kreće se sa renoviranjem kuće i dvorišta.

– Prioritet je dvorište, jer je kuća mala i u njoj se ne može nešto krupno raditi, ali se zato dvorište može da preurediti tako da bude zaista sjedište kulture grada – dodao je on.

Unutrašnjost kuće bit će bez kapitalnih izmjena, a sve što je predviđeno trebalo bi ”potvrditi” prvobitni izgled enterijera, piše Radio Jadran.

– Neće se ići na ”dramatične” poteze već će svi radovi biti prilagođavanje originalnom izgledu, po nacrtima koje smo mogli naći u arhivima. Uz uređenje kupatila, gdje je više riječ o sanaciji – pojasnio je Lučić.

Općina Herceg Novi odlučila je da kuću na Toploj u kojoj je živio čuveni Nobelovac revitalizira kako bi dobila međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj.

Predstavnici Općine su se početkom listopada sastali sa stručnom grupom koja će raditi na projektu revitalizacije kuće.

Ranije je i iz TO HN rečeno da će značajan dio sredstava biti izdvojen za valorizaciju Andrićeve kuće iz fonda za valorizaciju kulturne baštine.

Za Andrićevu kuću Herceg fest je prije dvije godine izvršio dekaptaciju vode koja je bila u temeljima i podrumima. Obavljena su i geodetska premjeravanja, a njen đardin bio je u 2016. godini dio HFF-MFF za studentsku selekciju.

Sama kuća nikada nije doživjela obnovu, poslije višegodišnjeg zakupa i korištenja kao restoran.

Andrić je kuću u Njegoševoj ulici 65. sagradio 1964. godine kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda.

Nakon Andrićeve smrti, Općina Herceg Novi otkupila je kuću od njegovih nasljednika, sa željom da ubuduće služi kulturi i umjetnosti./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte