Hrvatski Medijski Servis

KRAJIŠNIK: Muslimansko vodstvo pokušava drugima nametati način ponašanja, BiH je postala nemoguća država

Predsjednik Asocijacije “Stvaratalji Republike Srpske” i osuđeni ratni zločinac koji je odslužio svoju kaznu Momčilo Krajišnik rekao je kako je u Bosni i Hercegovini nastavljen rat verbalno i političkim sredstvima i da se srpskom narodu osporavaju prava, ali je isključio mogućnost izbijanja oružanih sukoba.

“Mi smo u Daytonu napravili kompromis. Republika Srpska je ujedinila svoju samostalnost s Federacijom BiH s nadom da ćemo taj kompromis svi podržavati kako bi život svima bio podjednako dobar”, rekao je Krajišnik u izjavi novinarima poslije susreta s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

On kaže kako “muslimansko vodstvo u BiH danas pokušava nametnuti kako će se ostali ponašati”.

“Smatram kako je na neki način Bosna i Hercegovina postala nemoguća država. Dodik je originalan, pa to otvoreno kaže”, dodao je Krajišnik.

Smatra kako BiH neće moći opstati ako se nastavi postojeći trend.

“Ja se plašim, jer nijedan brak, pa ni država ne može opstati silom ako se narodi ne osjećaju udobno. Srpski se narod ne osjeća udobno i ne osjeća se udobno ni hrvatski narod”, ocijenio je Krajišnik.

Krajišnik je naveo primjer Jugoslavije istaknuvši kako je on osobno bio veliki Jugosloven i zaljubljenik u Jugoslaviju.

“U Bosni i Hercegovini je stanje alarmantno i teško. Imam dojam da ti koji to rade namjerno rade da naprave apsurdnu državu”, smatra Krajišnik.

On je ukazao kako “muslimani nemaju svoj entitet” i da sada vjerojatno hoće zaokružiti svoju državu, a misle kako im netko drugi ne dozvoljava. Krajišnik je rekao i kako ne vjeruje da će doći do novih ratnih sukoba i da su mogući samo “sporadični sukobi”.

“Tamo više nikome ne pada na pamet, prvenstveno roditeljima koji su izgubili svoje najmilije, ratovati. To je potpuno isključeno”, smatra Krajišnik.

Krajišnik je rekao i kako u BiH ne bi trebalo ništa raditi bez suglasnosti sva tri naroda i da Srbi ne trebaju težiti silom se otcijepiti. On je zaključio i kako je Republika Srpska stvorena voljom srpskog naroda, ali da u njoj svi građani imaju jednaka prava.

“Ovo što je (Valentin) Inzko rekao je nedopustivo. Kao da je zalutao negdje poredeći praznik NDH sa 9. siječnja”, zaključio je Krajišnik.

Momčilo Krajišnik uhićen je 2000. godine po potjernici Haškog tribunala, gdje mu je 27. rujna 2006. izrečena presuda za istrebljenje, ubojstva, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid.

Osuđen je na 20 godina zatvora, ali je na slobodi od 30. kolovoza 2013. godine, jer je odslužio dvije trećine kazne./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte