Hrvatski Medijski Servis

Koncert “Radost i ljepota vjere” u Banja Luci

Projekt “Radost i ljepota vjere”, kroz koji je došlo do organizacije koncerta, pokrenuo je Odbor za međureligijsku saradnju Banja Luka pri Međureligijskom vijeću BiH. Članovi Odbora su: Dragan Grujić, sveštenik Eparhije banjalučke Srpske pravoslavne crkve, Davor Klečina, svećenik Biskupije banjalučke Rimokatoličke crkve, Ismir Poturović, efendija Islamske zajednice Muftijstva banjalučkog i Aleksandra Stevandić Rakas, član Upravnog odbora Jevrejske opštine Banja Luka.
Koncertu je prethodio ciklus predavanja tokom februara, kada su u svakoj od četiri velike vjerske zajednice u Banjaluci predavači govorili o temama bitnim za životni vijek čovjeka u vjeri, a zatim je svaka vjerska zajednica odabrala učesnika za koncert koji će ih predstaviti izvođenjem duhovnih ili tradicionalnih pjesama i tako smo dobili zanimljivu kombinaciju izvođača, koji će, vjerujemo, doprinijeti ovom jedinstvenom događaju u našem gradu.

1. Muški kamerni ansambl “Istočnik – Sveti Platon Banjalučki” formiran je 2006. godine od muškog dijela hora “Sveti Roman Melod” iz Banjaluke i dijelom od sveštenika i đakona Eparhije banjalučke, sa blagoslovom Episkopa banjalučkog gospodina Jefrema, budući da je drevna praksa jednorodnih horova skoro potpuno napuštena, izuzev po manastirima i sa još par izuzetaka. Ansambl nije vezan za određeni hram, već za svog pomjesnog Episkopa, kojeg takođe po potrebi prati na bogosluženjima van Banjaluke. Sastav većinom čine iskusni pojci, koji su iskustvo sticali po našim najuspješnijim horovima. Ansambl “Istočnik – Sveti Platon Banjalučki” je osvajač mnogobrojnih priznanja i nagrada poput nagrade “Vojislav Ilić” za najbolji hor takmičenja “Horovi među freskama”, “Gran pri” takmičenja “Majske muzičke svečanosti” te mnogih drugih. Na svom repertoaru pored muzike srpskih i ruskih duhovnih kompozitora takođe i njeguje našu tradicionalnu narodnu pjesmu, a povodom desetogodišnjice rada u pripremi je i objavljivanje zvučnog zapisa.

Ansambl “Istočnik – sv. Platon Banjalučki” iz Banja Luke predstaviće se sljedećim izvedbama:
1. Hvalite Imja Gospodnje – Ps. 134 (ruski napjev)
2. Blagoslovi duše moja Gospoda – Ps.102 (Ipolitov-Ivanov)
3. Voda – (Slobodan Trkulja)
4. Rasti, rasti moj zeleni bore – (srpsko narodno pjevanje)

2. Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika je Udruženje građana župe Gorica Sovići iz opštine Grude. Glavni cilj Bratovštine je poboljšanje duhovnog i kulturnog života te briga za stare i nemoćne u župnoj zajednici. Pravna je osoba, što znači da ima svoj statut i pečat te je upisana u registar udruženja.
Godine 2004. u sklopu muzičke sekcije Bratovštine, a iz ljubavi prema dalmatinskoj klapskoj pismi, osnovana je Klapa Bratovština. Klapa izvodi tradicionalne klapske, duhovne i zabavne, odnosno sve skladbe pisane u duhu klape.
Od 2007. godine u sedmom mjesecu, pred svetkovinu svog zaštitnika sv. Stjepana Prvomučenika, Klapa Bratovština organizuje tradicionalni susret klapa u Gorici. O petoj obljetnici svog osnivanja klapa je izdala nosač zvuka jednostavno nazvan „Bratovština“. Kada je riječ o klapskom pjevanju, potrebno je napomenuti kako je ono 2012. godine uvršteno na UNESCO-v reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Voditelj Klape je Anđelko Nikolić Đelo.
Klapa „Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika“ predstaviće se sljedećim skladbama:
1. Ave Maria – skladba Vladana Vuletina na latinski tekst tradicionalne molitve, koju kršćani svakodnevno mole. Melodija je pisana u duhu tradicionalne hrvatske zborske crkvene glazbe
2. Oče naš – skladba iz pera Ljubiše Stipišića – Delmate. Takođe dio svakodnevne molitve svih kršćana. Pjesma je originalno i pisana za klapsku izvedbu te je u njoj zamjetan „štih i miris“ Mediterana
3. Oslobodi nas Gospodine – pučki napjev iz Imotskog. Ovaj napjev je prvobitno korišten kod sprovodnih obreda, a sada je stalno mjesto našao na korizmenom repertoaru muških pučkih pjevača i klapa. Zapisao i obradio Anđelko Nikolić
4. Za narode griha svoga – dio iz oratorija „Kalvarija“ Ljube Stipišića – Delmate. Oratorij je pisan po uzoru na procesije Križnog puta, prvenstveno tradicionalnih napjeva Velikog Petka u hrvatskom primorju i na otocima. Za klapu obradio Anđelko Nikolić.

3. Muški hor “Sejfullah” iz Konjica formiran je početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Njeguje duhovnu muziku islama. U dosadašnjem radu bilježi nastupe širom Bosne i Hercegovine, kao i van granica naše zemlje u: Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj, Engleskoj, Belgiji, Holandiji, Turskoj i Saudijskoj Arabiji.
Do sada je hor objavio dva audio albuma, CD „Sjeta“ 2007. godine i CD “Live in Bruxelles” (Uživo u Briselu) 2014. godine te tri video klipa za numere “El-Muallim”, “Jahač hrabrosti” i “Sumejje”.
Hor “Sejfullah” predstaviće se sljedećim kompozicijama:
1. Jahač hrabrosti
2. Taleal bedru alejna
3. Kad srce salavat donese
4. Meded ja Resulallah

4. Jevrejska porodica Kolonomos iz Kreševa nastupa u sljedećem sastavu: otac Jehuda i troje njegove djece, Rebeka, Jicak i Jošua.
Jehuda Kolonomos je profesor muzike na najvišem akademskom nivou, magistar crkvene muzike i orgulja te stručnjak za jevrejsku tradicionalnu i etno muziku. Rebeka ima 13, Jicak 11, a Jošua 8 godina. Zadnjih par godina nastupaju zajedno kao muzička familija. Ostalo će reći prelijepi tonovi koje stvaraju.
Jevrejska porodica Kolonomos predstaviće se kompozicijama prvenstveno vezanim za praznik Purim, koji je u toku:
1. Ani Purim
2. Chag Purim Chaggadol
3. Adyo Kerida – stara narodna pjesma španskih Jevreja
4. Poco le das, la mi consuegra – sefardska narodna balada

PROGRAM

– Gospodin Dragan Davidović, direktor Sekretarijata vjera Vlade Republike Srpske – uvodni pozdrav
– Hrvoje Vranješ, član Sekretarijata Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine – pozdravni govor i ukratko o Međureligijskom vijeću BiH
– Otac Dragan Grujić, sveštenik Srpske pravoslavne crkve Eparhije banjalučke, predsjedavajući Odbora za međureligijsku saradnju Banja Luka – pozdravni govor i kratko predstavljanje Odbora i projekta

– Nastupi glazbenih grupa:
o Muški kamerni ansambl “Istočnik – Sveti Platon Banjalučki”
Hvalite Imja Gospodnje – Ps. 134 (ruski napjev)
Blagoslovi duše moja Gospoda – Ps.102 (Ipolitov-Ivanov)
Voda – (Slobodan Trkulja)
Rasti, rasti moj zeleni bore – (srpsko narodno pjevanje)

o Klapa „Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika“
Ave Maria – skladba na latinski tekst tradicionalne molitve
Oče naš – skladba iz pera Ljubiše Stipišića – Delmate, takođe dio svakodnevne molitve svih kršćana
Oslobodi nas Gospodine – pučki napjev iz Imotskog
Za narode griha svoga – dio iz oratorija „Kalvarija“ Ljube Stipišića – Delmate
o Muški hor “Sejfullah”
Jahač hrabrosti
Taleal bedru alejna
Kad srce salavat donese
Meded ja Resulallah
o Jevrejska porodica Kolonomos
Ani Purim
Chag Purim Chaggadol
Adyo Kerida – stara narodna pjesma španskih Jevreja
Poco le das, la mi consuegra – sefardska narodna balada/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte