Hrvatski Medijski Servis

MOSTARSKI GVARDIJAN: Boli nas prešućivanje partizanskih zločina

Fra danko Perutina, gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru

U crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru u srijedu navečer održana je sveta misa u spomen na pobijene fratre i vjernike Mostara i okolice u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu, a misno slavlje predvodio je fra Danko Perutina, gvardijan franjevačkog samostana.

U propovijedi fra Danko je podsjetio što se dogodilo sedmorici subraće 1945. godine kada su partizani upali u samostan u Mostaru. Kazao je kako su fra Lea Petrovića, fra Jozu Bencuna, fra Rafu Prusinu, fra Bernardina Smoljana, fra Grgu Vasilja, fra Kažimira Bebeka i fra Nenada Pehara partizani odveli iz samostana bez presude i suda, vezali ih žicom i bacili u Neretvu.

Fra Danko je naglasio kako ne želi raspirivati mržnju i zlo, već samo podsjetiti na te događaje od prije 73. godine kako se ne bi zaboravili.

– Boli nas nepravda jer se partizanska ubojstva nisu istražila, a i danas se o tome šuti i prešućuje – kazao je fra Danko, prenosi Fena.

Istaknuo je kako je 14. veljače 1945. godine također bila Čista srijeda kao i danas, te je pozvao vjernike na odricanje koje treba biti skriveno od drugih ljudi kako bi se dogodio iskreni susret između “sebe i Boga”.

Nakon misnog slavlja, upriličen je obred pepeljanja, odnosno posipanja pepelom u spomen na to kako je čovjek prah i da se u prah vraća.

Inače, u Mostaru se danas obilježava Dan oslobođenja Mostara u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR), dok se u isto vrijeme obilježava i godišnjica pogibije sedmorice franjevaca, koje su ubili franjevci.

Partizani su inače “oslobađajući” Hercegovinu ubili ukupno 66 fratara. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte