Hrvatski Medijski Servis

KATALONIJA: Tisuće prosvjednika poziva na neovinost, nadlijetao ih policijski helikopter

Baskijski predsjednik Inigo Urkullu pozvao je u nedjelju Španjolsku da omogući Baskiji i Kataloniji referendume o samoodređenju prema modelima Škotske i Quebeca.

“U očima svijeta španjolska vlada je dio problema, a ne rješenja”, rekao je Urkullu, misleći pritom na način na koji Madrid reagira na skori katalonski referendum, pred pristašama Baskijske nacionalističke stranke (PNV, na vlasti) tijekom godišnjeg sastanka u regiji Vitoria.

U govoru je baskijski predsjednik izrekao više kritika na račun španjolske vlade Mariana Rajoya, ali ga nije izravno imenovao, ocijenivši da je španjolska država izgubljena u svom labirintu i da je pogriješila.

On se založio za dijalog, “početna točka bi bilo priznanje postojanja dviju nacija (baskijske i katalonske) koje žele demokratskim putem donijeti odluku o svojoj budućnosti, slobodno i uz jamstva”, rekao je i naveo primjere Škotske i Quebeca.

Tisuće ljudi na ulicama

U nedjelju su se u više katalonskih gradova ponovno okupili prosvjednici pozivajući na katalonsku neovisnost.

Više tisuća prosvjednika okupilo su u Barceloni skandirajući “Glasat ćemo” i ističući glasačke listiće, prenosi Hina.

Masa okupljenih je negodovanjem reagirala na prelijetanje policijskog helikoptera tijekom govora organizatora prosvjeda. Poklonici referenduma nezadovoljni su zbog povećane policijske nazočnosti.

Između 3000 i 4000 policajaca iz drugih dijelova Španjolske stiglo je i još stižu u Kataloniju uoči najavljenog referenduma 1. listopada./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte