Hrvatski Medijski Servis

Karamatić u Češkoj otvoreno govorio o tome kako manipuliraju bošnjački mediji

Mario Karamatić, predsjednik HSS BiH i izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH boravi u Češkoj na dvodnevnoj konferenciji o slobodi medija i javnim servisima. Kako je pojasnio u izjavi za Dnevnik.ba, tamo je spomenuo slučaj šikaniranja Ivana Šušnjara i Tvrtka Milovića te slučaj profesora Uge Vlaisavljevića.

Karamatić je rekao kako je na konferenciji spomenuo da je direktoru FTV-a i cijelom Upravnom odboru mandat davno istekao:

“Što se tiče rada Javnih servisa naglasio sam u svome obraćanju kako je direktoru FTV- kao i Upravnom odboru istoga već godinama istekao mandat”, rekao je Karamatić i dodao:

“Koliko je taj servis politički neovisan pojasnio sam i na primjerima novinarske perjanice FTV-a, Bakira Hadžiomerovića koji je bio kandidat SDP-a za člana Predsjedništva, a naveo sam i primjer kako je tadašnji predsjednik SDP-a, Zlatko Lagumdžija uređivao središnju informativnu emisiju te TV kuće”, rekaoje Karamatić.

Karamatić je rekao i da se dotaknuo onog što je vezano za poltičke pritiske na novinare.

Govoreći o političkim pritiscima na novinare Karamatić je naveo primjer kako je upravo zemlja domaćin, Republika Češka, na traženje Veleposlanstva SAD-a i sarajevskih političkih krugova uskratila agreman Ivanu Šušnjaru zbog pisanja o djelovanju Veleposlanstva SAD-a u BiH. Također je naveo i primjer medijske hajke koja se vodila protiv Tvrtka Milovića zbog njegovih političkih stavova, a naglasio je i trenutačnu hajku koja se preko medija vodi protiv uglednog sarajevskog intelektualca Uge Vlaisavljevića.

Svoje obraćanje, kako je sam rekao, Karamatić je završio simboličnim riječima:

“Ja jesam za slobodu riječi i slobodu mišljenja ali ne takvu kao vi. Za razliku od vas ja sam za slobodu mišljenja svih, a ne samo onih čije mišljenje mi odgovara”, rekao je on prisutnima na konferenciji.

Karamatić je u Češkoj sudjelovao na Interparlamentarnoj konferenciji predstavnika parlamenata država u procesu pristupanja Europskoj uniji i Europskog parlamenta.

Konferencija, koju organiziraju Direktorat Europskog parlamenta za demokratsku podršku i Donji dom Parlamenta Češke Republike, posvećena je podršci slobodi govora i medijskim slobodama. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte