Hrvatski Medijski Servis

Karadžić: Snosim moralnu odgovornost za počinjene zločine

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić optužio je u srijedu tužitelje Ujedinjenih naroda za “stavljanje čitavog srpskog naroda na sud”, rekavši kako nemaju “nijedan dokaz” koji ga povezuje za zvjerstva počinjena tijekom rata u BiH.

Karadžić je rekao kako ne bi trebao biti optužen od UN tribunala za ratne zločine, ali je priznao kako kao ratni lider “snosi moralnu odgovornost za zločine počinjene od građana i snaga Republike Srpske”.

Tužitelji su u utorak ponovo zatražili doživotni zatvor za bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića kojem se u Haaškom tribunalu sudi za ratne zločine i genocid u BiH.

Karadžić, bivši predsjednik RS optužen za ratne zločine, u srijedu iznosi svoju završnu riječ u UN-ovom sudu u Den Haagu. Predviđeno je da optuženi iznosi završnu riječ dva dana.

Optužen je po 11 točaka, za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tijekom rata na Balkanu u 1990-im godinama.

Jedna od točaka optužnice se odnosi na genocid u Srebrenici kada je ubijeno više tisuća muslimanskih dječaka i muškaraca.

Karadžić je predan Tribunalu kada je uhićen 2008. godine nakon što je 13 godina proveo u bijegu.

”Politika etničkog čišćenja je u potpunosti razotkrivena, kao što je i doktor Karadžić koji je bio pokretačka snaga ovog zlodjela”, kazao je u utorak tužitelj Alan Tieger.

BBC-eva dopisnica je vidjela kopiju završne riječi obrane, a jedan dio je napisao sam Karadžić.

Završna riječ ima više od 800 stranica i u njoj se navodi da Karadžić ne bi trebao biti proglašen krivim jer nije naredio ubojstva u Srebrenici i nije znao da su civili ubijani.

Međutim, on prihvaća moralnu odgovornost za bilo koji zločin koji su počinili bosanski Srbi dok je on bio njihov lider.

Iznošenje dokaza dbrane otpočelo je 16. listopada 2012. godine i završeno je 1. svibnja ove godine, poslije svjedočenja 238 svjedoka, navedeno je u priopćenju Haaškog tribunala. /Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte