Hrvatski Medijski Servis

Juncker ide na turneju po zemljama zapadnog Balkana

Foto: FAH

Europske komisije Jean-Claude Juncker sljedeći tjedan će posjetiti šest zemalja zapadnog Balkana, a na kraju turneje u Sofiji će imati zajednički sastanak s čelnicima tih zemalja i bugarskim predsjedništvom, objavila je Europska komisija.

Juncker s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom započinje svoju turneju u nedjelju, kada će posjetiti Skoplje i Tiranu. U ponedjeljak je u Beogradu, u utorak u Podgorici, a u srijedu u Sarajevu i Prištini.

U četvrtak, 1. ožujka, izaslanstvo EU-a odlazi u Sofiju, gdje bugarski premijer organizira radni ručak na koji su pozvani čelnici svih šest zemalja. U Komisiji ističu da će Juncker objasniti pojedinosti nove strategije proširenja EU-a na zapadni Balkan koji za EU ima “političku i geopolitičku” važnost.

Turneje i radni ručak u Sofiji dio su priprema za summit čelnika EU-a i zemalja zapadnog Balkana koji će se glavnom gradu Bugarske održati 17. svibnja. Komisija je 6. veljače objavila novu strategiju proširenja, prema kojoj Srbija i Crna Gora, koje su najdalje odmakle u pristupnom procesu, mogu u najboljem slučaju postati članicama EU-a 2025. godine.

Novom strategijom Komisija želi potaknuti BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo i Albaniju da pojačaju napore na ispunjavanju kriterija, ali i pripremiti javno mišljenje u zemljama članicama za nastavak proširenja. Te zemlje su na različitim stupnjevima pristupnog procesa. Crna Gora i Srbija vode pristupne pregovore. Makedonija i Albanija imaju status kandidata ali čekaju na datum za početak pregovora. Bosna i Hercegovina još nije, nakon više od godinu dana, predala odgovore na upitnik temeljem kojeg će Komisija izraditi mišljenje o njezinu zahtjevu za članstvo.

Kosovo je na samom začelju i posebnoj situaciji jer pet zemalja članica ne priznaje njegovu neovisnost./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte