Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

IZVJEŠTAJ KONGRESA SAD: Rusija koristi uticaj na RS da uspori napredak BiH ka NATO-u

Dodik kod Putina

Republika Srpska ima moć spriječiti ulazak BiH u NATO, navedeno je u izvještaju Američkog kongresa o utjecaju Rusije širom svijeta, u dijelu koji se odnosi na BiH.

“Da bi BiH mogla nastaviti put ka NATO-u, moraju se usuglasiti sva tri konstitutivna naroda – Hrvati, Bošnjaci i Srbi – koji su predstavljena u Predsjedništvu BiH, te provesti potrebne reforme”, navedeno je u izvještaju.

Istaknuto je da je RS autonomni entitet u BiH koji je većinom naseljen Srbima i održava bliske odnose s Moskvom.

“Iako su središnje vlasti u Sarajevu izrazile podršku implementaciji mjera iz Akcijskog plana za članstvo, parlament u RS je usvojio neobvezujuću rezoluciju u listopadu 2017. godine u kojoj se izražava protivljenje potencijalnom članstvu BiH u NATO-u”, navedeno je.

Dodaju da je Rusija intenzivirala odnose s “premijerom RS” (predsjednikom) Miloradom Dodikom, što će, kako je upozoreno, usporiti nastojanje zemlje da postane članica, prenose “Nezavisne novine”.

“Vladimir Putin se s njim više puta susretao, iako Dodik nema nikakvu državnu funkciju. Pritom, Putin se nije susretao sa središnjim bh. vlastima, što predstavlja kršenje diplomatskih protokola. Putin je time jasno pokazao tko je za njega poželjan sugovornik”, navedeno je. Istakli su i da je Rusija javno podržala “referendum za neovisnost RS” (radi se o referendumu o Danu Republike), za koji je Ustavni sud BiH istaknuo da krši prava nesrba u zemlji.

“Ako BiH krene praviti napredak na putu ka NATO-u, Rusija bi mogla iskoristiti utjecaj na RS da taj proces uspori. Medijski prostor je već pripremljen za tu mogućnost jer se mediji u RS oslanjaju na anti-NATO i anti-EU sadržaj iz ‘Sputnjikove’ redakcije u Beogradu”, navedeno je. Dodaju i to da se ruski utjecaj u Banja Luci vidi na svakom koraku, jer su kiosci i štandovi puni majica i šolja sa motivima kojima se proslavlja Vladimir Putin i Ruska Federacija.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, kazala je da je izvještaj da se Rusija miješa u odnose unutar drugih zemalja nekorektan./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte