Hrvatski Medijski Servis

IZLAZNE ANKETE: Merkel izgubila 10 posto glasova, AfD treća snaga u Njemačkoj

Prema izlaznim anketama koje su u 18 sati objavile njemačke javne televizije ARD i ZDF, rezultati izbora za Bundestag uvode Njemačku u novu političku epohu.

CDU Angele Merkel je s 32,5 posto izgubio 9-10 posto glasova u odnosu na rezultat prije četiri godine. SPD je pak doživio povijesni debakl s 20 posto glasova (5 posto glasova manje u odnosu na prošle izbore), te je odmah najavio kako odlazi u oporbu.

AfD na trećem mjestu

Na trećem mjestu je antiimigrantska Alternativa za Njemačku (AfD) s 13,5 posto, što je ujedno i prvi put od Drugog svjetskog rata da je u njemački parlament ušla stranka desnija od CDU/CSU.

Liberalni FDP se s odličnih 10,5 posto (skok od 5,7 posto u odnosu na prošle izbore) vraća u Bundestag nakon što je jedan mandat izbivao od njega, a iza njega su Zeleni s 9,5 posto glasova, čime su dobili dodatnih 1 posto glasova. Ljevičarska Die Linke je osvojila 9 posto glasova, 0,4 posto nego prije četiri godine.

Ovo je prvi put od Drugog svjetskog rata da u Bundestag ulazi šest frakcija, a kako je SDP odlučio ići u oporbu Angela Merkel će imati veliki izazov pred sobom u sastavljanju vladajuće koalicije./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte