Hrvatski Medijski Servis

IZETBEGOVIĆ: S Radončićem sam završio, a morat ćemo tražiti alternativu i HDZ-u

Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA BiH Bakir Izetbegović smatra da je međunarodna zajednica još 2006. počela napuštati Bošnjake poručivši im da oni to moraju shvatiti, podvući liniju i vidjeti što im je dalje činiti.

Izetbegović je, u Kaknju na godišnjici osnivanja SDA u tom gradu, kazao kako se sve to počelo događati od 2006.godine kada je, kako je rekao, srušen “Travanjski paket”.

-Tzv. Travasnjski paket sadržavao je prijedlog određenih ustavnih promjena zasnovanih na Daytonskom sporazumu, ali je tadašnji član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić odbio potpisati ga zbog uvjerenja da on vodi u raspad BiH.

“Od tada nas je međunarodna zajednica počela ostavljati same i mi to trebamo shvatiti. Treba podvući liniju i vidjeti što nam je činiti”, rekao je Izetbegović i naglasio da je u posljednjih desetak godina uočljivo jačanje antibosanskih snaga i pokušaja postizanja ratnih ciljeva mirnodopskim sredstvima, prenosi Tanjug.

Poručio je da će prvo biti napadnuta istina i da će doći do, kako je rekao, pokušaja relativizacije činjenica.

“Dodik odlikuje ratne zločince i šalje po njih avione, a u Srebrenici su na dan ukopa žrtava genocida pokušali nove provokacije koje smo spriječili. Vrh HDZ-a redovito dočekuje ratne zločince i vrši pritisak na pravosuđe da ne procesuiraju zločine”, rekao je Izetbegović.

On je Bošnjake pozvao na “politiku suprotstavljanja” jer, kako je rekao, “mi branimo svoje interese i interese države BiH”.

Naveo je i da će morati tražiti alternativu HDZ-u jer umjesto dogovora s Bošnjacima oni, kaže, razgovaraju sa Dodikom, kojeg smatra rušiteljem BiH.

“Pored ovoga, tu je i (lider SBB Fahrudin) Radončić koji je kazao da je SDA platila da se ubije srpski svat s ciljem otpočinjanja rata. I evo, Avaz počinje optuživati Aliju Izetbegovića, a time i sve nas da smo krivi za rat”, rekao je Izetbegović. Poručio je da Radončiću to nikada neće oprostiti i da je lider SBB, kako je rekao, s njim završio.

“Svašta je govorio, ali za Aliji i Armiju mu ne mogu oprostiti”, rekao je Izetbegović/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte