Hrvatski Medijski Servis

IZETBEGOVIĆ: Imamo urgentan problem s Hrvatskom

Foto: N1

Trilateralni sastanak između BiH, Srbije i Hrvatske održan je u Mostaru. Predstavnici država obratili su se medijima navode da su neke teme razgovora bile ekonomske, socijalne i demografske.

“Teme su bile ekonomski, socijalni i demografski pristupi problematici naše tri države. Suština za strategiju EU odnosno proširenje i tražili smo dodirne tačke za proširenje odnosa. Bilo je riječi o gradnji ambijenta kako bi izvršna vlast u sve tri države bila sposobnija rješavati otvorena pitanja, koja se primarno odnose na našu budućnost bez obzira o kojoj infrastrukturi govorimo”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, javila je N1 televizija.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović naveo je da je bilo govora o novoj novoj strategija EU.

“U njoj vidimo šansu da počnemo rješavati ono oko čega smo se složili da je problem svake zemlje na Balkanu, a to je iseljavanje mladih ljudi. Upravo tih vodećih inicijativa, pomirenje, reforme, izgradnja infrastrukture, smanjenje zapaljive retorike… U toj strategiji je sadržan lik onoga što su problemi unutar BiH. Konačno startaju intenzivniji rad Komisija koji bi pripremile odgovore za rješavanje ovih pitanja. Imamo urgentan problem s Hrvatskom vezano za Pelješki most i drago mi je da je predsjednica Hrvatske ponovila da Hrvatska stoji iza onoga što su prava BiH. Sa Srbijom smo govorili o infrastrukturi i autoputu koji bi kao prsten trebao povezati BiH i Srbiju”, naveo je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić naveo je da dobri odnosi u trouglu tri države omogućavaju i dobre odnose unutar BiH. “Imamo puno stvari koje su zajedničke poput infrastrukture i ekonomskih odnosa. Međusobna razmjena jako raste. Naši ljudi od toga imaju veliku koristi i na tome treba raditi”, naveo je Ivanić./HMS/

About the Author
  1. ZeljkoReply

    Dali on to govori u ime SDA ili opet pokušava protiv ustavno “glumiti” da je to stav BiH.
    Bošnjački političari su prije par godina plakatima učili svoj narod šta su po religiji ,narodnosti itd,ali nikako da ih nauče Ustav “svoje” jedne i jedine u kojemu točno piše da pored Bošnjaka u BiH žive još dva jednako pravna naroda.

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte