Hrvatski Medijski Servis

IZETBEGOVIĆ: Hrvati i Srbi su nastali od Bošnjana, to su izmišljene nacije!

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izgleda da je spreman upustiti se  u novu epizodu pod predznakom “revizija”. “Srbi i Hrvati su nastali od Bošnjana”, poručio je proteklog vikenda!

On je prošlog vikenda u Cazinu, gdje je bio povodom obilježavanja godišnjice osnutka jedne od brigada tzv. Armije BiH, izjavio kako su Srbi i Hrvati u BiH izmišljene nacije, čiji su pripadnici spletom okolnosti nastali od Bošnjana, piše Srpskacafe.com

Izetbegović je u tom govoru poručio da “bosanske patriote poštuju sve i svakoga tko je gradio i branio Bosnu i Hercegovinu”.

– Naši su i Iliri i Kelti i Slaveni i Japodi, i srednjovjekovni kraljevi su naši. Poštujemo i ono što su Osmanlije i Austrougarska učinili za ovu zemlju. Jugoslavija je bila naša i partizani su naši, dakle svatko tko je gradio i branio ovu zemlju. Prije se u Bosni nitko drugačije i nije zvao nego Bošnjanin. Danas je to drugačije i mi to prihvaćamo. Neka se svatko zove kako hoće i neka se Bogu moli onako kako ga je njegova majka naučila. Mi poštujemo i crkve i džamije i sinagoge, svačije nošnje, običaje i vjeru i bolilo nas je rušenje svakog mosta, svake bogomolje, a najviše nas je bolilo rušenje odnosa među narodima koji nose isti genetski kod. Naravno da ne počinje povijest s nama ali vi, ovi ljudi ovdje ste iznijeli najvažniji dio te povijesti – naglasio je Izetbegović.

Povjesničar Predrag Lozo smatra kako su tvrdnje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da su se u prošlosti svi stanovnici Bosne nazivali “Bošnjanima”, “najobičnije budalaštine” i kaže da se naziv “Bošnjani” u starim povijesnim  spisima nikako nije koristio kao odrednica koja definira nacionalni identitet, nego zemljopisnu pripadnost.

Lozo je rekao da Izetbegovićeve tvrdnje nemaju nijedno uporište u službenoj historiografiji, te da se slične izjave mogu već dugo čuti od raznih pseudopovjesničara iz Sarajeva koji pokušavaju da ni iz čega stvore viševjekovnu bošnjačku povijest.

On je istaknuo da su ideju o bosanskoj naciji prvi “lansirali” Austrijanci za vrijeme okupacije BiH.

– Ta propala ideja Izetbegoviću je očigledno izdiktirana, iako se radi o teškoj gluposti – naglasio je Lozo./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte