Hrvatski Medijski Servis

IZBORNI ZAKON Ustavni sud BiH demantira SDA

Na danas održanoj sjednici Predsjedništva SDA, kao što je i najavljeno, bilo je govora o promjeni Izbornog zakona, no nakon sjednice i obraćanja lidera ove stranke Bakira Izetbegovića nisu se mogli potvrditi detalji navodnog prijedloga te stranke. Samo je kazao kako SDA ima prijedlog koji poštuje Ustav Federacije BiH te kako se isti odnosi na Dom naroda Parlamenta FBiH i Mostar, a sadrži amandman na Ustav FBiH kako bi se omogućilo popunjavanje svih klubova, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Pritom je poručio i kako rješenja koja je usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine na prijedlog Kluba Hrvata nisu prihvatljiva.

Treba naglasiti kako su iz SDA do sada pitanje izbornog zakonodavstva uglavnom gledali u kontekstu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Pokušaji bošnjačkih političkih elita, a posebice onih iz SDA da pitanje promjene izbornog zakonodavstva vežu uz problematiku presude Sejdi-Finci moglo se tumačiti kao strategija odugovlačenja koja za cilj ima skrenuti pozornost s pitanja čije rješavanje na trpi odlaganje, a to je provedba presuda Ustavnog suda u kontekstu apelacije Bože Ljubića, odnosno izmjena onih članaka Izbornog zakona koje je Ustavni sud BiH stavio izvan snage.

No, hrvatski politički predstavnici imaju jake argumente, a između ostalog i one sadržane u odluci Ustavnog suda u slučaju odbijanja vitalnog bošnjačkoga nacionalnog interesa na HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona.

Naime, kako stoji u toj odluci nesporno proizlazi da izvršenje odluke u predmetu Sejdić i Finci, na koju se u Izjavi izričito ukazuje, kao i odluka u predmetima Zornić, te Pilav, a kako je istaknuo i Ustavni sud u Odluci broj U 14/12, prvo podrazumijeva izmjenu odredbi Ustava BiH za koje je utvrđeno da su diskriminatorske, a tek nakon toga odgovarajuće izmjene Izbornog zakona.

Također u odluci se, između ostalog navodi i kako se HNS-ov prijedlog Zakona zasniva na istim principima iz Ustava BiH i Izbornog zakona kao i postojeća rješenja, prema kojim se za člana Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije BiH biraju jedan Bošnjak i jedan Hrvat.

-Ponuđeno rješenje na drugačiji način regulira samo procedura njihovog izbora, a koja bi trebala osigurati, kako je u obrazloženju prijedloga navedeno, opći princip demokracije da jedan narod drugom narodu ne bira predstavnike, odnosno da svaki konstitutivni narod sam bira svoje predstavnike u zakonodavnoj vlasti, piše u odluci.

Hrvatski političari su jasni u stajalištima kako je za provedbu presude Sejdić-Finci potrebna promjena Ustava te takvo što se ne može riješiti kroz promjenu izbornog zakonodavstva. Uvjereni su i kako je spominjanje ove presude alibi kako bi se zadržalo postojeće stanje, a prema kojem Bošnjaci mogu i dalje birati Hrvatima predstavnike u institucije poput Predsjedništva BiH, ali i Doma naroda Federacije.

Hrvatima u prilog ide i činjenica što se u odluci Ustavnog suda podsjeća kako Dom naroda Parlamenta FBiH predstavlja dom konstitutivnih naroda, a ne dom županija kao federalnih jedinica od kojih se sastoji Federacija BiH te da je osnovna funkcija Doma naroda zaštita konstitutivnosti naroda./M.I./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte