Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

IVANIĆ: Sve je krenulo naopako od nametanja rezultata popisa stanovništva, 2018. će, u političkom smislu, propasti

Sumirajući događanja u 2017. godini, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je u intervjuu za BHRT da se u BiH ništa spektakularno i posebno pozitivno nije dogodilo,  a kako će i iduća godina, u političkom smislu, propasti.

Kako je rekao, ono što ga je iznenadilo bilo je sporo odgovaranje na pitanja iz Upitnika Europske komisije.

– To je nešto što je neprimjereno dugo i nepotrebno trajalo i što, izgleda, neće biti ni završeno u ovoj godini –  kazao je Ivanić, dodajući da je sve to moglo biti urađeno mnogo brže i jednostavnije da je bilo uloženo malo više napora.

Međutim, kaže, za pozitivne pomake vjerovatno nije bilo i nema volje ni želje.

Govoreći o aktivaciji Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u, napomenuo je da ono što stvara problem o ovom pitanju jeste sukob političke volje u vezi sa vojnom imovinom. Njegovo mišljenje i prijedlog je bio da se pitanje vojne imovine rješava na isti način kao i državna imovina, no, taj prijedlog nije prošao.

NATO je kao uvjet za članstvo postavio knjiženje vojne imovine, a zbog brzine kojom se taj proces odvija, ne samo u Republici Srpskoj (RS) već i u Federaciji BiH (FBiH), po procjeni Ivanića, MAP neće biti aktiviran idućih 7-8 godina.

– Ako se uvjeti eventualno promijene, a o tome odluku može donositi samo NATO, moguće je da se MAP desi i prije. Šta će zemlje NATO-a uraditi, zaista ne znam, to je na njima – rekao je, napominjući da neke zemlje članice NATO-a još uvijek nisu uknjižile 20-25 posto imovine.

Osvrnuvši se na europski put BiH, kazao je da ne postoji politička suglasnost u vezi sa članstvom BiH u Europskoj uniji (EU)

– U RS-u postoji teza, a i ja je dijelim na neki način, a to je da je dosta nerealno očekivati da se podnese zahtjev za članstvo sve dok Srbija, a i cijeloj regiji, nisu u okviru NATO-a – istakao je Ivanić te dodao da je ipak prerano govoriti o ovoj temi jer će se o članstvu odlučivati tek za desetak godina.

Ocijenio je da je put BiH ka Europi tekao sporo te da nije iskorišten pozitivan ambijent koji je postojao u jednom trenutku, kada se od BiH tražilo samo malo da bi dobila status kandidata.

– Sada, nakon naših unutarnjih problema, posebno problema koji se javljaju povodom Izbornog zakona, neće biti dovoljan samo Upitnik već će se tražiti i potpuno drugačija politička atmosfera – mišljenja je Ivanić.

Potcrtao je da je sada sve na nositelje vlasti u BiH te da im nitko neće praviti neke posebne popuste.

Ipak, Ivanić smatra da je u BiH moguće postići dogovor, navodeći situacije kada su članovi Predsjedništva potpisali zajedničku izjavu o europskoj opredjeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU te kada je urađen Pregled obrane, koji prethodno nije mogao biti usuglašen gotovo deset godina.

– Sada se sve promijenilo, bar kada je ovaj saziv Predsjedništva u pitanju, glupim i nepotrebnim ambijentom koji se stvorio oko Popisa stanovništva, kada je došlo, po prvi put, do neke vrste preglasavanja, tada je srušeno i međusebno povjerenje. Nakon toga, sve je ušlo u neku vrstu zastoja – kazao je.

Po njegovom mišljenju, tada je napravljena neka vrsta udara na mogućnost pravljenja dogovora, kompromisa, te  se i danas osjećaju posljedice toga. Sve se to, rekao je, dodatno zakompliciralo lošim odnosima između Stranke demokratskih akcija (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

– Ti odnosi su do te mjere zategnuti da mislim da će iduće godine jako opterećivati politički ambijent u BiH – naglasio je.

U razgovoru za BHRT član Predsjedništva BiH osvrnuo se i na pitanje postrojavanja jedinica Oružanih snaga BiH prilikom manifestacija u Banjoj Luci 9. siječnja, na “Dan RS-a”, koji je osporio Ustavni sud BiH.

Kazao je da ne razumije zbog čega je predsjednik RS-a Milorad Dodik od tog pitanja napravio komplikacije te da su prošli put sve lako usuglasili.

– Normalno je da puk koji nastavlja tradiciju vojske RS-a sudjeluje na neki način i u obilježavanju 9.siječnja. Prošle godine smo to uspjeli, a ove godine Dodik to ne želi – rekao je Ivanić.

Po njemu za to postoje dva razloga, ili je u pitanju, kako je rekao, sujeta predsjednika RS-a zato što on ne postrojava vojnu jedinicu ili se radi o zahtjevu međunarodnih institucija da se prošlogodišnja situacija ovaj put ne ponovi.

– Definitivnu odluku još nisam donio i čekam Dodikov odgovor. Ako njegov stav i dalje bude bio da je to jedinica koja se postrojava samo zbog mene, ja nisam toliko sujetan i to od vojnika neću tražiti – poručio je Ivanić, zaključivši da se radi o nepotrebnom udarcu na dostojanstvo srpskog naroda, koji je napravio sam Dodik.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nije izrazio optimizam da će, u pogledu političkih zbivanja, iduća godina biti bolja od 2017. Na početku mandata, kaže, bio je optimist te je predlagao da tri člana Predsjedništva BiH obiđu tri mjesta stradanja, polože vijence i da ništa ne govore.

– Kada to nije bilo moguće organizirati, prestao sam biti optimist – rekao je Ivanić.

Njegove procjene su da će i iduća godine biti nastavljena neka vrsta primitivnog sukoba na političkoj sceni, galame te potcjenjivanja političkih protivnika i izigravanja.

Međutim, pozitivnim je ocijenio razvoj ekonomije te je izrazio nadu da će 2018. godina donijeti malo više optimizma među građane BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte